10 NEJkrásnějších míst, kam vyrazit ve Středočeském kraji na výlet

Malotická tvrz není obvyklým výletním místem, ale stojí za krátký výlet!
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Váháte, kam  vyrazit na výlet? Trochu se oteplilo, a tak je ten správný čas na to někam vyrazit.  Pokud se vám nechce nikam daleko, nebojte se! Určitě najdete zajímavá a krásná místa i ve Středočeském kraji. Je jedno, jestli jste zkušený turista, nebo jste v zimě vypadli z kondice. Mrkněte se, kam se určitě vyplatí vyrazit!

Ta nejlepší místa na výlet, ať už se vám líbí cokoliv? Tady jsou! Jaro už je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas na to vyrazit ven a užít si, že se pořád nepohybujeme jen mezi čtyřmi stěnami. Taky to tak vnímáte? A máte nějaké místo, které není mezi naší desítkou? Napište nám!

  • Zvířetice 

Zvířetice jsou dnes poměrně rozsáhlá zřícenina hradu založeného ve 14. století Markvarticem Zdislavem, synem purkrabího Pražského hradu Havla z Lemberka. Hrad můžeme nalézt nad vesnicí Podhradí, asi 2 km jihozápadně od města Bakov nad Jizerou. 

Zajímavost: V patře paláce byly pokoje vrchnosti i panských úředníků, vrchnostenská kancelář a v podkroví byt kaplana. V přízemí byly sklepy, pivovar a stáje, u věže komůrka vrátného a na věži hodiny. Roku 1693 zámek vyhořel, avšak záhy se dočkal opravy. V roce 1720, kdy byl ještě obyvatelný, jej však zasáhl blesk a následnému požáru podlehl, pak už ho nikdo neopravoval a zkáza byla rychlá.

  • Lázně Poděbrady

Nemusíte být právě na lázeňském pobytu, abyste si mohli užít lázeňského prostředí. Užijte si i romantické procházky městem a ochutnávku lázeňských oplatek. Lázně Poděbrady žijí i večer kulturním programem! Nebojte se vzít s sebou i své děti. 

Zajímavost: Lázně Poděbrady jsou díky úspěšnému lázeňství vyhlášené již od roku 1908. Lázně Poděbrady vycházejí ze stoleté tradice a snaží se zcela využívat unikátních účinků přírodního zdroje minerální vody. 

  • Kutná Hora

Bohaté město Kutná Hora je historickým jádrem. Seznam světového dědictví UNESCO se tady píše sám. Turisté mají největší zájem tradičně o Kostnici a chrám svaté Barbory. Ročně navštíví Kutnou Horu až 300 tisíc turistů. 

Zajímavost: Chrám sv. Barbory stojí trochu na vzdor. Ve výzdobě nad levým vchodem objevíte plastiku horníka, který je otočený zády k městu a přidržuje si kutnu, takže trochu odkrývá své pozadí. Byl sem umístěn v době, kdy se kutnohorští podnikatelé semkli proti zástupcům krále, ale dá se chápat jako univerzální symbol.

  • Zámek Nelahozeves 

Ideální výlet pro rodiny s dětmi. Užijte si ho od července do srpna. Navíc se sem dostanete i na kole po luxusních cyklostezkách a cyklisté jsou na zámku jednoznačně vítáni! 

Zajímavost: Uvidíte umělecké unikáty Lobkowiczkých sbírek, přilehlý park anglického typu a užijete si i renesanční zámek - jak zvenku, tak zevnitř. 

  • Malotická tvrz 

Nezvyklé místo, kam vás běžně nenapadne zajet? To je Malotická tvrz. Jde o tvrz asi 5 km jižně od Kouřimi. Nejspíše vznikla ve druhé polovině 14. století. Malotická tvrz byla typem gotické vodní tvrze. Hlavní součástí jejího opevnění byl a je rybník, z něhož se plnily příkopy obklopující areál tvrze. Později tvrz sloužila jako byt hospodářského úředníka.

Zajímavost: Dodnes se v původní podobně zachovala věž. Jinak bývalá tvrz slouží jako odkladiště materiálu. 

  • Hrad Žebrák

Hrad Žebrák byl založen ve druhé polovině 13. století příslušníkem rodu Buziců nedaleko vsi Žebrák. V roce 1341 se stal hrad královským majetkem, byl často využíván Karlem IV. při cestách do Norimberku. Palác byl za svého největšího rozkvětu dvoupatrový a jeho nároží zpevňovalo bosované zdivo. 

Zajímavost: Při mohutném požáru v roce 1395 byl Žebrák těžce poškozen a když po roce 1400 pokročila stavba nedalekého královského hradu Točník, přestal být Žebrák místem opočinku na cestách do Norimberka.

  • Velká Amerika

Jde o zatopené vápencové lomy s průzračnou vodou a systém starých štol. Okolo lomů vede okružní vyhlídková stezka s nádhernými výhledy, ti odvážnější se mohou podívat dolů, až k vodě, nebo do štol a jeskyní.

Zajímavost: Kaňon Velká Amerika je místem, kde se filmoval Limonádový Joe nebo Akumulátor. Zároveň se stal kaňon cílem některých nepohodlných politických věznů. 

  • Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách, a to 7 kilometrů jižně od Berouna v chráněném území Český kras nedaleko hradu Křivoklát. Jeskyně vznikly v devonských vápencích starých až 400 miliónů let. Délka jeskyní přeshuje 2 kilometry a zpřístupněná trasa je dlouhá zhruba 620 metrů. 

Zajímavost: Ve svrchním patru byla v 15. století tajná penězokazecká dílna. V jeskyních můžete pozorovat vývoj přírody za posledních 1,5 miliónu let. Prohlídka zabere jen hodinu.

  • Naučná stezka Petrovicko

Poznejte drsný kraj kamenů. Poznejte jižní část Sedlčanska, Petrovicko! Po jeho kamenné kráse vás provede naučná stezka, díky níž poznáte plno roztodivných balvanů rozličných tvarů, velikostí a pojmenování, nádhernou přírodu se vzácnými živočichy i květinami a dokonce i jeskyněmi. Trasa má 27 kilometrů. 

Zajímavost: Navštivte po cestě rozhlednu Kuníček na vrchu Hodětíně, odkud je celá oblast jako na dlani. Za návštěvu stojí i vesničky v okolí, křížová cesta i Mašovický rybník.

  • Keltské hradiště Stradonice 

Keltské oppidum Stradonice patří mezi nejznámější české pravěké objekty, především díky tisícům nálezů a "zlaté horečce" z roku 1877. (Ta se rozpoutala po nálezu pokladu, který obsahoval asi 200 zlatých mincí!) Keltské oppidum najdete kousek od Nižboru na vrchu Hradiště. 

Zajímavost: Nejstarší část stavby opevnění spadá do časového úseku kolem roku 120 před Kristem. Nelezeny zde byly i bronzové předměty. 

Kde je to podle vás nejlepší?

Zvířetice
25% (1 hlas)
Lázně Poděbrady
0% (0 hlasů)
Kutná Hora
0% (0 hlasů)
Zámek Nelahozeves
0% (0 hlasů)
Malotická tvrz
0% (0 hlasů)
Hrad Žebrák
25% (1 hlas)
Velká Amerika
50% (2 hlasy)
Koněpruské jeskyně
0% (0 hlasů)
Naučná stezka Petrovicko
0% (0 hlasů)
Keltské hradiště Stradonice
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 4
Klíčová slova: