Kolínská nemocnice představí revoluční babybox. Řeší ale velký problém: PENÍZE!

Nemocnice Kolín
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Oblastní nemocnice Kolín představí již za pár dní nový typ babyboxu. Původní přitom stále fungoval, nicméně vzhledem k tomu, že se jednalo o zastaralý model, tak už bylo takřka nemožné sehnat součástky k případné opravě. V čem bude nový babybox tak revoluční?

Dokonalost nového babyboxu spočívá především v technické stránce. Bude totiž možné z něj přenést informace do neomezeného množství mobilních telefonů a počítačů. K tomu všemu je plně klimatizovaný a bude tak splňovat maximální funkčnost i během extrémního horka nebo zimy. Udrží si spolehlivě svých optimálních 28 stupňů. Ke slavnostnímu otevření dojde na Mezinárodní  den žen, který podle našeho kalendáře připadá na 8. března.

Problém s financemi

Horší je ale financování podobného projektu. Kolínští dárci totiž neukázali zrovna velkou solidárnost a vypadá to, že se od nich vybere pouze polovina částky, jež je třeba na pořízení podobné vymoženosti. Pokud by to tak skutečně dopadlo, znamenalo by to pro spolek Babybox kardinální problém.   

"Celá výstavba babyboxu vyjde na 300 tisíc korun, doteď se od dárců vybrala polovina. Z mého pohledu se jedná o finanční debakl. Náš spolek není financován ze státních příspěvků a je čistě vázán na dárce. Naštěstí někdy jsou dárcovské příspěvky větší, než je cena samotného zařízení. Pokud se tedy na babybox v Kolíně nevybere odpovídající částka, pak budu muset použít tyto finance," poskytl nám exkluzivní vyjádření předseda spolku Babybox Ludvík Hess.

Babyboxy v Česku zachraňují životy
Investice do nového babyboxu je v rámci kolínské nemonice bezesporu správnou volbou. Pomyslná záchranná schránka už dokázala za jedenáctiletou historii zachránit rovných 149 dětí. Naposledy nepřišel lidský život nazmar nedávno v Rychnově nad Kněžnou. V Kolíně tak stále doufají, že se dárci najdou a spolek tak nebude muset dvě třetiny ceny produktu hradit ze své kapsy, což by se mohlo rovnat katastrofě.

Klíčová slova: