Léto se nazadržitelně blíží: Tady jsou tipy, jak si zajistit luxusní postavičku a neudělat si ostudu

Zdravým životním stylem můžete dosáhnout skutečných zázraků se svým tělem
 

Venku už nám začíná období, kdy nejsme nuceni nosit tři vrstvy oblečení a večer raději nevycházíme z domu, protože se bojíme umrznutí. Jaro a následně léto je totiž za dveřmi. To samozřejmě znamená, že je třeba postavu po zimním odpočinku zase vrátit do formy. Jak to udělat a přitom se úplně nezhuntovat?

Zimní období má jednu výhodu. Pod tunou oblečení totiž člověk dokáže skrýt nedostatky svého těla. Nějaký ten menší i větší špíček se totiž pod péřovku nebo mikinu dá schovat a všichni kolem tak mají pocit, že je vaše postava naprosto v pořádku. 

Chladné počasí ale pomalu ustupuje. Přichází jaro a s ním ruku v ruce vyhlídky na léto. Právě tohle období vždy ukáže, kolik toho během zimy člověk snědl a jak moc o svou postavu pečoval.

Času na to, aby člověk své tělíčko dostal do formy, není mnoho. Zase na druhou stranu stihnout se toho dá ještě dost. Pro to, aby se něco změnilo, je ale nutno pozměnit životní styl. K tomu by mohlo pomoci pár osvědčených rad a tipů!

Kontrola nad stravováním
Hned na začátek asi to nejsložitější, jelikož pod tímto bodem nejspíše každý z vás uvidí nějakou nesmyslnou dietu nebo něco podobného. V reálu přitom stačí vybírat pečlivěji potraviny a hlavně si zjistit jejich složení a energetickou hodnotu. Přísun kalorií samozřejmě závisí na tom, jak moc jste v životě aktivní.

Pokud necvičíte, tělo nepotřebuje tolik živin. Jestli ale rádi sportujete, pak je jasné, že cukry a tuky musíte doplňovat. Nemusí to ale nutně znamenat konzumaci přeslazených tabulek čokolády nebo přesolených chipsů. Raději sáhněte po oříšcích nebo sušeném ovoci. Divili byste se, ale i tyhle potraviny jsou chutné.

Pitný režim zakládat na čisté vodě
Velké množství nezdravých cukrů se vyskytuje v běžně konzumovaných nápojích. Obliba v pití slazených limonád a alkoholických nápojů je u nás opravdu vysoká. Podobné “hřešení” přitom k transformaci postavy moc nepomůže. 

Pokud chcete snížit příjem kalorií, pak byste měli během dne pít pouze čistou vodu, případně doplněnou citronem nebo jiným ovocem. Pokud se k pití čisté vody nemůžete donutit, pak je dobrou variantou i neslazený zelený čaj, příležitostně i káva. Pitím vody nejen rapidně snížíte počet přijmutých kalorií, ale navíc se vaše tělo pročistí, což má blahodárný vliv i na pokožku, která se bude měnit v krásnou a svěží.

Cvičení a pohyb denní rutinou

Jídelníček a stravovací návyky jsou minimálně dvěma třetinami úspěchu při transformaci postavy. Pořád to ale není vše, co pro své tělo můžete udělat. Aby se vaše tělo dostalo do formy, je třeba mu pomoci i pohybem.

Tím není nutně myšleno denní několikakilometrové běhání, případně složité cvičební série v posilovně nebo vyčerpávající crossfitový trénink. Pod pojmem pohyb se totiž dá vymyslet opravdu hodně. Klidně stačí do denního režimu zahrnout půlhodinovou procházku se psem, zajít si na jógu, případně ráno jet do práce místo autem na kole. Cílem je jednoduše mít nějaký výdej kalorií. 

Pod pojmem pohyb se totiž dá vymyslet opravdu hodně. Klidně stačí do denního režimu zahrnout půlhodinovou procházku se psem, zajít si na jógu, případně ráno jet do práce místo autem na kole. Cílem je jednoduše mít nějaký výdej kalorií. 

To je často velký problém lidí, jež pracují v kancelářích a mají sedavé zaměstnání, naopak lidé, kteří během dne fungují v terénu, mají v tomto ohledu výhodu, jelikož neustálým pohybem spalují nadbytečné kalorie.

Nejspíše nejefektivnější formou spalování tuků jsou kardio cvičení, přičemž stačí klidně i půlhodinka denně. Nejde ani tak o to, jak je cvičení dlouhé, ale o intenzitu a také o to, v jaké tepové frekvenci je prováděno. 

Kdo nechce, hledá výmluvy, kdo chce...

Tak trochu heslo manažerů, ovšem platí to i u tohoto tématu. Spousta lidí tvrdí, že na cvičení díky náročné práci nemá čas. Je tomu ale u všech skutečně tak? Většinou je to spíše výmluva a pohodlnost, jelikož těch třicet minut denně by si měl na sebe udělat i člověk, který v práci klidně tráví i více než osm hodin.

Váš cíl by měl být zároveň i vaší výzvou. Čas, který během dne věnujete cvičení a zdravému stravování, je vlastně jediný, který opravdu věnujete sami sobě. Takové okamžiky si vy a vaše tělo bezesporu zasloužíte. Měly by se do budoucna stát vaší prioritou, stejně tak, jako je tomu u práce, rodiny nebo školy. Jakmile si člověk uvědomí všechny výhody nového, zdravého životního stylu, pak určitě nebude litovat, jelikož výsledky po čase přijdou. 

Váš cíl by měl být zároveň i vaší výzvou. Čas, který během dne věnujete cvičení a zdravému stravování, je vlastně jediný, který opravdu věnujete sami sobě.

Nejen, že se budete cítit dobře, ale nebudete se muset stydět v létě obléknout dvoudílné plavky nebo nosit přiléhavé oblečení. Pro okolí navíc začnete být i více atraktivní. S tím jde ruku v ruce i sebevědomí, které se ve vaší hlavě bude opět budovat.

No není těch důvodů, proč něco změnit, dost? Nevyplatí se trocha tvrdé práce za všechno to ovoce, které následně sklidíte? Říká se, že by si člověk vždy měl uvědomit, kolik šťávy mu z ovoce, které mačká, vyteče, než tak učiní. V tomto případě té šťávy je opravdu hodně, stačí umět dobře mačkat…