Zbrojní pas i finanční hotovost. Co končí ve schránce důvěry v Mělníku?

Lidé neztratí jen to, co zapomenou doma.
 

Strážníci z Mělníka provozují čtyři schránky důvěry. Do těch může kdokoliv hodit to, co našel. Včetně svých stížností, nápadů nebo dotazů. Zajímá vás, co v nich už strážníci našli? Každý týden čeká na muže zákona nové překvapení. 

Už přes deset let v Mělníku dobře funguje systém čtyř schránek důvěry. Ovšem na policii se hlásí i nálezci různých věcí osobně. 

Většinou se jedná hlavně o různé doklady, písemnosti, platební karty, svazky klíčů a výjimkou nejsou ani jízdní kola a další předměty. Městská policie se rozhodla provozovat schránky důvěry proto, aby usnadnila práci nejen policistům, ale i nálezcům. "Schránky vybíráme jednou týdně, a protože schránky jsou hojně využívané, rozhodli jsme se instalovat další schránku na sídliště Sportovní," vysvětlil ředitel městské policie Ladislav Hošmánek. 

  • Při odevzdání například peněženky na policii se vždy musí sepsat papír. A pokud se sepíše a najde se původní majitel, nálezci patří deset procent z hodnoty nálezu. 
  • Při odevzdání předmětů do schránky je příjemné, že se celá operace odehraje během chvíle. Nálezce není zdržován na policii, jenže z nálezu pak pochopitelně nemůže dostat nic.
     

Kde je v Mělníku najdete? 
Ve městě byly instalovány tři schránky: jedna na budově radnice na náměstí Míru, druhá na budově obchodního domu na náměstí Karla IV. a třetí na Pšovce na budově pošty.

Co se ve schránkách najde? 

Ve schránkách důvěry strážníci nejčastěji nalézají náměty, připomínky či dotazy k nejrůznějším problémům ve městě, což funguje jako dobrý způsob reflexe. Nejčastěji nachází strážníci občanky, řidičské průkazy, ale i cestovní pasy. Kapitolou samy pro sebe jsou peněženky a kreditní karty. Některým nálezcům se nechce vracet peněženku bez peněz jen s doklady, nebo i když jsou v peněžence peníze, mají nálezci strach, že budou obviněni z toho, že si nějaké peníze nechali. Velmi častým nálezem jsou i klíče, a to jak od auta, tak od domu.

Nachází se i průkazky zdravotních pojišťoven, časové síťové jízdenky, osvědčení o technickém průkazu auta a spousta dalších dokladů a korespondence. Kuriozitou je třeba nalezený rodný list, zbrojní průkaz, razítko firmy nebo registrační značky automobilu. (Poněkud komplikovanější situace je s většími předměty, které se do schránky nevejdou. Nejčastěji jde o kola, batohy, kabelky a pytle s neoznačenou hotovostí.)

Co se děje s předměty pak?

"Každý nález se řeší individuálně, přesto jsou i některé standardní věci, které se dějí se všemi nálezy z našich schránek důvěry," vysvětlil Ladislav Hošmánek. Pokud jde o osobní doklady, ty je nutné ze zákona neprodleně postoupit příslušným orgánům. Pro člověka je ale výhodou, že je o nálezu informován a zabrání se tak zneužití dokladů.