Konec dohadů: Systém zápisu dětí do mateřských škol s podporou webové aplikace

 

Je to jasné, „čisté“ a nikdo si nemůže stěžovat, že právě jeho dítě bylo z nějakého důvodu znevýhodněno. To je asi základní informace, kterou přinese zápis do mateřských škol pomocí webové aplikace. S tou nově přichází vedení Prahy 5. 

Rodiče z Prahy 5 čeká nová forma zápisu do mateřských škol pro školní rok 2017/2018, a to s podporou webové aplikace. Aplikace umožní vyplnit a vytisknout přihlášku doma, poskytne informace o zřizovaných mateřských školách městské části Praha 5, počtu volných míst, termínů dnů otevřených dveří i termínů odevzdání přihlášek.

Především však v průběhu zápisu poskytne on-line informace o umístění dítěte v seznamech podaných žádostí. "Rodiče tak budou mít nejen všechny potřebné informace, ale i vhled do procesu přijímacího řízení. Systém nám také pomůže efektivně řešit podání přihlášek do více mateřských škol současně, s respektováním rodičovských preferencí," vysvětluje zástupce starosty Vít Šolle.

Celý proces podle něj také zjednoduší administraci ředitelkám mateřinek a zřizovateli poskytne potřebné statistické informace. "Rychleji obsadíme volná místa, rychleji se rodiče dozví výsledek přijímacího řízení," dodal Štolle. Pro rodiče bez přístupu k internetu či tiskárně bude k dispozici kontaktní místo na odboru školství v budově úřadu městské části.

Rodiče budou mít také možnost navštívit PC učebny v budovách určených škol, kde se mohou předem s novou aplikací seznámit v praxi. Vzhledem k transparentnosti procesu přijímání do mateřinek je to určitě dobrý krok, který může být ku prospěchu věci. Pokud se osvědčí, další městské části se jistě rády přidají.