Zima byla tuhá, připravte auto na jaro. Na co se nesmí zapomenout?

S úklidem rády pomohou i děti!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Všechna ta sůl, která byla na zledovatělé silnice nasypána v zimě, částečně rozežrala podvozek vašeho auta. Mráz, sníh, i posypové materiály daly zabrat i pneumatikám. Co po zimě zkontrolovat, abyste jezdili bezpečně, a jak si auto připravit? 

Jarní úklid má nejen praktický význam, ale i symbolický. Je to znamení, že se už nepotkáte s ledovkou na silnici, nezaseknete se za sypačem a můžete obout nové letní pneumatiky. Pokud se tedy nechystáte do hor nebo někam, kde může ještě náledí a sníh nastat.

Co zkontrolovat po zimě?

  • Pneumatiky - dobré je podívat se na hloubku dezénu. Jak to udělat? Nejlépe na více místech, protože může být sjetý nerovnoměrně. Podívejte se i na ráfky, nejsou ohnuté? Pokud máte letní a už je vám jasné, že nepojedete do zimy, teď je správný čas je obout!
  • Brzdy - dobře brzdit je základ. Nechte si nejlépe od svého automechanika nebo v autorizovaném servisu zkontrolovat brzdové destičky. V zimě dostaly zabrat. 
  • Akumulátor - ten se testuje speciálním zátěžovým měřičem. Tak zjistíte, jestli je potřeba baterii jen dobít, nebo je nutné ji vyměnit úplně. 
  • Kapaliny - začněte třeba s chladicí kapalinou. Chladicí kapalina mění léty své složení a může dokonce rozežírat těsnění motoru. Její kontrolou zjistíte případné závady. Následně zkontrolujeme olej i s dolévacím víčkem. Pokud je na víčku film, bude lepší říct to automechanikovi. 
  • Řemeny - tady zjistíte jen to, co vidíte, a moc toho popravdě nevidíte. Kontrolu řemenů zvládne lépe automechanik.
  • Podvozek - na děravých zasolených silnicích dostává logicky hodně zabrat právě podvozek. Můžete narazit na vyklepané kosti stabilizátorů. Poznáte to podle příšerného hluku, jakoby vám odletělo kolo. Ale jde o levně opravitelný problém. Pokud z tlumiče vytéká mazivo, je to rozhodně problém. 
  • Klimatizace - zvažte její vyčištění nebo alespoň výměnu filtrů. Je vše dobře utěsněné a funkční?
  • Žárovky - je dobré kontrolovat častěji. Naštěstí si pomůžete sami nebo jen se spolujezdcem. 
  • Geometrie - varovným signálem špatné geometrie jsou nerovnoměrně sjeté pneumatiky. Geometrii zkontroluje nejlépe automechanik.
  • Výfuk - když se do něj dostane sůl a počasí se střídá, dostává výfuk opravdu dost zabrat. Pokud to vypadá, že by ve výfuku mohla být dírka nebo prasklina, je čas na jeho výměnu. 

 

Na co ještě nezapomenout?

Jistě, zkontrolovat technické věci je to nejdůležitější. Jenže vy potřebujte udělat pořádný jarní úklid, nejen kontrolu a revizi. Už jen pro ten pocit. K pořádnému úklidu v autě potřebujete kyblík s vodou a saponátem, několik hadrů, vysavač a všechno to, s čím rádi uklízíte a co vám přitom pomáhá. A tady je jedno, jestli jde o vaše děti nebo o oblíbený mix písniček na uklid. 

Začněte interiérem. Vykliďte nepořádek a udělejte si pořádek. Vyperte potahy, všechno vysajte a utřete prach a umyjte zevnitř i okna. Teď přichází čas na mytí zvenku. Tam je potřeba auto pořádně vydrhnout, opláchnout, vysušit a nakonec kvalitně nalakovat a vyleštit. Takto připravené voňavé a především bezpečné auto vás proveze celým jarem, létem i podzimem.