Renovace parketové podlahy. Vraťte parketám jejich bývalý lesk a krásu

po broušení přijde na řadu lakování parket
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dřevo na podlaze působí vždy pěkně a parkety stále patří k podlahám, které působí příjemně a jejich vzhled dokáže každého zaujmout. Ale i přes dobrou údržbu dochází časem k opotřebovávání parket. Jsou vidět různé vzhledové nedostatky jako mapy, fleky, různé odstíny a škrábance. Někdy parkety vržou nebo se dokonce hýbou. Co s tím?

Tu a tam se něco vyleje, sluneční paprsky svítí jen na některá místa, jindy zase přestavíme nábytek. To vše se může podepsat na barevné nejednotnosti parket a jejich opotřebovanému vzhledu. Ještě hůř vypadají mechanicky poškozené parkety, ať už se jedná o odštípnuté části, škrábance třeba po kolečkové židli či jiné vady na kráse.

Proč parkety vržou?
Vrzání parket zase způsobuje vysychání dřeva, které i po několika letech pracuje. Díky změnám teplot a vlhkosti v místnosti mění parkety svůj objem – roztahují se a zase stahují. Když se to děje dlouhé měsíce a roky, mohou se jednotlivé parkety uvolnit či odlepit a bude je na podkladu držet jen drážka a péro. Když na ně stoupnete, budou vrzat, protože se dřevěné části o sebe třou.

Na staré parkety není právě radostný pohled. Po letech používání mají sem tam tmavý flek, jsou poškrábané a nezáživně matné. Nastal čas na jejich renovaci. Do práce se můžete pustit sami, anebo pokud nemáte dostatek zkušeností, je časově úspornější a hlavně bezpečnější oslovit odborníky. Renovace parket lze v určitých případech zvládnout i svépomocí. Je to rozhodně levnější nežli oprava, která je prováděna odborníky.

Není koberec jako koberec. Jak vybrat ten správný a čím se při výběru řídit?

Ujasněte si, renovace malá nebo celková?

renovace podlah je několik možností, jak parkety opravit. Pokud máte parkety uvolněné, poškozená místa rozeberte a uvolněné parkety přeložte. Lepte jen skutečně kvalitním lepidlem a parkety poté zatěžkejte aspoň na 12 hodin. Mechanicky poškozené parkety buď vyměňte, nebo menší závady opravte akrylátovým tmelem nebo voskem ve stejném odstínu, jaký mají parkety. 

Parkety mají ale rády i radikálnější zásah, a tím je důkladné vybroušení celé podlahy. Mírně poškozené parkety stačí zbrousit jen asi o 1 mm. V podstatě se jen odstraní původní lak. Víc poškozené parkety se brousí asi do hloubky 3 mm, a to v několika vrstvách, vždy jiným směrem a stále jemnější zrnitostí. Broušení je dost velká dřina, ovšem bez vypůjčené mechanizace na broušení parket se neobejdete.

Desatero, jak postupovat při broušení parket

1. Pokud se rozhodnete parkety brousit sami, budete si muset vypůjčit stroj na broušení parket. Vždy si dejte pozor na to, aby stroj byl dostatečně kvalitní. Půjčte si jej proto ideálně od specializované firmy.

2. Práci se strojem si od toho, kdo vám jej půjčuje, nechte dopodrobna vysvětlit. Naučte se, jak s ním zacházet ještě před tím, než se do broušení parket ve své domácnosti vůbec pustíte. Nebojte se zeptat i na drobné a zdánlivě malicherné detaily. Vše může přispět k tomu, že parkety zbrousíte dokonale a bez potíží.

3. Před broušením proveďte úklid. Především důkladně zameťte podlahu.

4. Zkontrolujte pevnost jednotlivých parket. Pokud jsou některé z nich uvolněné, pak je upevněte. Zcela poškozené parkety pak bude nutné nahradit.

5. Zkontrolujte, zda z parket nevyčnívají hřebíky. Ty by mohly stroj během broušení poškodit. Hřebíky, které vyčnívají, bude potřeba zatlouct.

6. Starší laky odstraňte pomocí pásové brusky, kterou spustíte na zpětný chod.

7. První broušení provádějte s jemnou zrnitostí brusiva. Na podlaze se tak nebudou tvořit rýhy. Poslední broušení provádějte tak, aby bylo ve směru dopadu světla.

8. Pakliže doma máte mozaikové parkety, broušení provádějte pod sklonem 45 stupňů. Zamezíte tak vybrušování měkčích částí. V případě palubek brousíte pod úhlem maximálně 15 stupňů, a to ve směru žilek dřeva.

9. Průběžně kontrolujte brusku a brusný válec tak, aby na nich nezůstávaly nečistoty. Pokud se zde objeví, pak je odstraňte.

10. Před posledním vybroušením zatmelte drobné spáry.

Lakování  a voskování je už třešnička na dortu

Po vybroušení přistoupíme k lakování parket. Nalakování má probíhat od té části místnosti, z níž jde světlo. Nanáší se celkem tři vrstvy akrylového laku. Po první vrstvě přitom opět povrch zbrousíme. Jako poslední krok poté i naolejujte nebo navoskujte. Vosk či olej, případně speciální prostředky na dřevěné podlahy je ale vhodné aplikovat alespoň jednou za rok.