Zavzpomínejte na minulost: Nostalgická linka tramvaje číslo 41 vás proveze

Luxus zevnitř i zvenku, hledejte v muzeu!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nostalgická tramvajová linka číslo 41 vás sice nepřeveze do minulosti, ale její atmosféru si jistě báječně užijete. Nasedněte a přemýšlejte o době, kdy se ještě nikdo nemohl dívat do mobilu nebo do počítače. Nechce se okouzlit starým zvukem tramvaje, kde všechno z velké části neovládal počítač. Možná si tak vychutnáte Prahu i z jiného pohledu, než jak ji znáte.

Ze střešovické vozovny vyjíždějí o víkendech historické soupravy tramvají na svou pravidelnou trať centrem města na lince číslo 41. Za oknem tramvaje se míhá obraz historického centra Prahy, což si užije každý. Od turistů, přes Pražany křtěné Vltavou.

Historická tramvajová linka, která jezdila Prahou, se v předchozích letech označovala číslem 91. Jenže v rámci přečíslovávání nočních spojů došlo k tomu, že všechny tyto spoje začínají devadesátkou. A protože historická tramvaj nočním spojem není, musela i ona změnit číslo. 

"Zájem o linku je obrovský, je to velká rarita a nikdo to jinde neprovozuje v takovém rozsahu jako my v Praze," vysvětluje vedoucí z vozovny ve Střešovicích Milan Pokorný. "Je to cesta skoro na hodinu, kolem toho nejhezčího, co se dá v hlavním městě vidět."   

Kdy a kudy se projet historickou linkou tramvaje číslo 41?

Linka je v provozu od 25. března do 19. listopadu 2017 o sobotách, nedělích a svátcích od 12.00 přibližně do 17.00 hodin. Objednat si je však možné i soukromé jízdy! Jízdní řád linky je dost neobvyklý. V provozu je opravdu jen o sobotách, nedělích a svátcích, zato vás však linka proveze nejkrásnějšími částmi historické Prahy.

Uvidíte Pražský hrad, Královský letohrádek a pak to vezmete rovnou přes Malostranské náměstí na Národní třídu až na Václavák a dál. No řekněte sami - mohla by jezdit jinudy? Dokonce i jízdné je velmi příznivé. Dospělý zaplatí jen 35 korun, děti do 15 let, ZTP a senioři jen 20 korun. Přitom podívaná a zážitek? K nezaplacení!

Kudy jezdí?  Tramvaj vyjíždí po trase: Vozovna Střešovice - Brusnice - Pražský hrad - Královský letohrádek - Malostranská - Malostranské náměstí - Hellichova - Újezd - Národní divadlo - Národní třída - Lazarská - Vodičkova - Václavské náměstí - Jindřišská - Masarykovo nádraží - Náměstí republiky - Dlouhá třída - nábřeží Kapitána Jaroše - Strossmayerovo náměstí - Veletržní - Výstaviště.

Občas se stane, že někoho jízda touto starou tramvajovou dámou nadchne tolik, že chce tento zážitek dopřát i svým přátelům a přeje si v tramvaji například oslavit narozeniny. Nebo si zkrátka jízdu užít se svými přáteli ze zahraničí. Je tedy možné využít historickou tramvaj, jen to bude jiná "kráska" než ta číslo 41. V rámci servisu si můžete objednat i občerstvení.  

"Navíc si lidé mohou sami určit, kudy se chtějí s tramvají svézt. Nastoupit mohou klidně třeba ve Střešovicích a dojet jen na Václavské náměstí, trasa je na nich, jen to musí být na kolejích," dodává s úsměvem Milan Pokorný. "My, co se o tramvaje staráme, máme k těm historickým speciální vztah. Je to i tím, že je potřeba častá údržba a opravy. Všichni děláme svou práci s láskou."

Pokud vám nestačí projížďka tramvají, můžete navštívit i Muzeum městské hromadné dopravy. Je přímo ve vozovně tramvají v Praze-Střešovicích. Najdete tam jedinečnou sbírku památek z historie městské hromadné dopravy. Stálou expozici "Muzea městské hromadné dopravy v Praze" otevřel v květnu 1993 Dopravní podnik. Veřejnosti jsou v ní představeny více než čtyři desítky historických vozidel a mnoho dalších exponátů - modelů, fotografií, historických dokumentů, jízdenek i plánků.