Vlajka pro Tibet ve Středočeském kraji: Podpora demokracie i protest proti chování prezidenta Zemana

Tibet je krásnou ale drsnou zemí, kde se stalo původní obyvatelstvo menšinou.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dnes je den 58. výročí tibetského povstání. Města po celé České republice dávají vyvěšením tibetské vlajky najevo svou spoluúčast. Jak je na tom Středočeský kraj? Některá města se zapojí do akce, jiná ne. Znáte jejich důvody? 

Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně už od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. Loni se k akci připojilo 759 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Vlajky vyvěšují i školy a další instituce a organizace, ale samozřejmě i mnoho jednotlivců.

Letos 10. března si připomeneme už 58. výročí tibetského povstání. Při tomto povstání zemřelo více než osm tisíc Tibeťanů a přes milion dalších později ve vězních a v pracovních táborech v důsledku hladomoru. 

Cílem mezinárodní kampaně „Vlajka pro Tibet“ je vyjádření solidarity s Tibeťany a zároveň se tato akce stala jednou z největších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv v Tibetu.

Proč se vyvěšuje Tibetská vlajka? Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení.

Jak je to ve Středočeském kraji? 

V našem kraji se do akce zapojí, ať už tradičně, nebo úplně poprvé, celkem 131 subjektů. Plus další, kteří vlajku vyvěsí, ale nejsou nijak registrováni. Většina radnic reaguje na nabídku se zapojit pozitivně. "Jsou ovšem i místa, odkud se vůbec neozvou a akci ignorují. Někdy je odpověď zamítavá, ale vždy je slušná. Zatím jsme se nesetkali s žádnou přehanou reakcí," vysvětluje Marcela Procházková, koordinátorka akce "Vlajka pro Tibet".

Přestože většina pražských radnic vlajku Tibetu vyvěsí, pražský magistrát to neudělá.

Ve městech se pak vždy o návrhu na vyvěsení tibetské vlajky hlasuje. Pokud to zastupitelstvo nebo rada schválí, vlajka se vyvěsí. Mapu míst, kde ve Středočeském kraji vlajky vlát budou, můžete sledovat na interaktivní mapě a pořád se ještě můžete zapojit i vy! 

  • Čelákovice se účastní akce Vlajka pro Tibet už třináctým rokem. "Je to už skoro taková tradice, doufám, že v tom budeme pokračovat," vysvětlil postoj starosta Josef Pátek.
  • Dobříš se do akce zapojí. Po loňském roce, kdy rada města rozhodla, že vlajku nevyvěsí, se letos stala změna a vlajka viset bude. V Dobříši navíc už od 6. března běží doprovodný Festival ProTibet 2017. Starosta Dobříše Stanislav Vacek vysvětluje: "Rozhodlo se hlasováním. Naše rozhodnutí souvisí s respektem k lidským právům a jejich dodržováním. Vyjadřujeme tím solidaritu s Tibetem. Bohužel jsem se zatím nestihl účastnit doprovodného programu, ale jsem rád, že se něco děje."
  • Dolní Hbity do toho podle starosty Jana Michálka půjdou. "Děláme to tak každého 10. března už po jedenácté. Jsou věci, na které by lidi neměli zapomínat a lidská práva k nim rozhodně patří."

  • Chrustenice se těší na vlající tibetskou vlajku. "Dáváme tím najevo solidaritu s Tibeťany.  Schválilo nám to zastupitelstvo. Pro Chrustenice je to už tradice," má jasno starosta Radomil Urban.

  • Chotilsko se bude účastnit akce už po čtvrté, potvrdil to starosta Jiří Šťástka. "Bylo to úspěšně odhlasováno zastupitelstvem." 

  • Kutná Hora se zapojí do akce, jednoduše proto, že to zastupitelstvo odhlasovalo. V Kutné Hoře je rovněž navíc možnost navštívit i Festival ProTibet 2017. "Vlajku určitě vyvěsíme! Proč se zapojujeme? To je těžká otázka, bylo to schváleno radou a různí lidé mají většinou různé důvody ke svým volbám," začíná své vysvětlení starosta Kutné Hory Martin Starý. "Já jsem byl jedním z těch, kteří hlasovali pro. Chceme vyjádřit solidaritu s Tibeťany, ale zároveň jde i o určitý symbol. Myslím, že se význam posunul spíše k tomu, že nesouhlasíme s tím, že velká země utlačuje nebo obsazuje menší zemi. Ať jde o Tibet a Čínu, nebo Rusko a Krym. Nejde o to, že bych si myslel, že před příchodem Číny do Tibetu byla tato země rájem, četl jsem různé věci, ale pro mě jde hlavně o vyjádření nesouhlasu s útlakem, násilím a zneužíváním moci toho většího."
  • Černošice jsou "za". Starosta Filip Kořínek potvrdil, že rada města schválila návrh vyvěsit vlajku. "Jde opět o symbolické přihlášení se k významu lidských práv v celém světě a obecně k demokratickým hodnotám naší společnosti."

  • Radotín rovněž vyvěsí vlajku. "Naše městská část Praha 16 se s filozofií celé akce ztotožňuje a vyvěšením vlajky na hlavní budově radotínské radnice si tak připomeneme osmapadesáté výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci," vysvětlil postoj starosta Karel Hanzlík. 

  • Buštěhrad "Už třetí rok se akce účastníme," potvrdila starostka Daniela Javorčeková.
  • Praha 6 potvrdila ústy tiskového mluvčího Martina Churavého, že letos nechá na budově radnice v den výročí krvavě potlačeného tibetského národního povstání vlát tibetskou standartu jako memento dlouhodobého porušování základních lidských práv a svobod v Tibetu.
  • Kolín se do akce zapojí. "Chceme podpořit právo všech žít v demokratické společnosti," odůvodňuje to starosta Vít Rakušan.
  • Zásmuky jsou už v rámci této akce "starým známým". "Jako každoročně se i my připojíme k akci Vlajka pro Tibet," pokyvuje starosta Josef Krombholz.
  • Praha 5 postoj vyjádřila jasně a stručně: Ano!
  • Dobřichovice rovněž i letos vyvěsí vlaku Tibetu. "Důvodem je symbolické vyjádření solidarity s Tibeťany a mimo jiné chápu vyvěšení vlajky i jako určitou formu prostestu proti chování současného prezidenta, který zcela nedůstojně podlézá přestavitelům nedemokratického režimu v Číně," vysvětluje starosta Dobřichovic Petr Hampl.
  • Drásov je další obcí, která se bude účastnit a vlajku vyvěsí. "Tato tradice je v Drásově zatím mladá, ale doufáme, že se bude obec účasnit i nadále. Jsem ráda, že to zastupitelstvo schválilo," neskrývala radost starostka Martina Bočková. 
  • Cerhovice, jak potvrdil místostarosta Václav Tauš, se budou účastnit, stejně jako v předchozích letech. "Děláme to z úcty k lidským právům."
  • Hořovice jsou tradičním účastníkem akce. "Ano, vyvěšujeme ji již tradičně. Kromě projevu solidarity s utlačovanými je dalším důvodem i  to, že tibetská vlajka je velice krásná, takže to pojímáme také jako její  "jednodenní výstavu"," usmíval se místostarosta Ondřej Vaculík. 
  • Bílé Podolí opět nevyvěsí vlajku. Neprošlo to zastupitelstvem.

  • Bezno se tradičně nebude angažovat v této akci a vlajka Tibetu nebude v obci vlát. "Návrh neprošel přes hlasování," popsal starosta Zdeněk Volf.

  • Jáchymov se také nepřipojí a vlajku nevyvěsí. "Rozhodlo tak zastupitelstvo svou většinou," hlásila dění ve své obci starostka Dagmar Vlachová.

 

Proč se zapojit?

V Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva. Je potlačována svoboda slova (cenzura ve sdělovacích prostředcích i cenzura internetu), politického i náboženského vyznání. Tibeťané nemohou žít svou národní a kulturní identitu, ani užívat státní symboly nebo používat svůj jazyk na úřadech. Kvůli cílené migraci se z Tibeťanů stala menšina ve vlastní zemi.  

Navíc od roku 2006 úřady nechaly přemístit přes dva miliony Tibeťanů kvůli výstavbě nových domů pro čínské přistěhovalce. Tibeťané jsou zatýkáni, zadržováni a souzeni bez práva na obhájce na řádný soudní proces. Dochází k mučení politických vězňů a k diskriminaci jejich rodinných příslušníků.

Za posledních šest let se v Tibetu na protest proti čínské politice vůči Tibeťanům sebeupálilo nejméně 140 Tibeťanů. Byli mezi nimi muži i ženy, studenti, mniši, mnišky, zemědělci, nomádi a další.