Kutná Hora plná holubích výkalů: Znečištěné město musí situaci řešit

Holubi jsou problémem většiny měst
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsou všude a nikdo neví, jak jejich neustálemu množení efektivně zabránit. Jejich přirozenými predátory jsou především dravci, ovšem ti se do městských částí tolik nedostanou. Velký problém v rámci přemnožení holubů nyní řeší Kutná Hora.

Už toho je moc! Kutná Hora se rozhodla, že konečně začne řešit problémy s přemnoženými holuby. "Aby opatření proběhla úspěšně, je nutné vás požádat o součinnost, která spočívá především v poskytnutí informací o hnízdění holubů v jakýchkoliv objektech na území města Kutná Hora (obytných domech, průmyslových budovách, půdách, atikách, střechách, historických památkách)," prosí město o pomoc své obyvatele.

Hlavní důvod je samozřejmě ten, že holub nijak nerozlišuje městský a soukromý majetek. Hnízdí si, kde se mu zachce, a také znešičťuje svými výkaly naprosto vše. "Znečišťují hlavně památky a také domy v centru města, ušetřeno od jejich exkrementů ovšem nebylo ani okolí," potvrdila nám Štěpánka Jonáková z technického oddělení odboru investic.

Jak se bude podobný problém řešit?

Jak se město hodlá holubům bránit? Není to totiž jen problém Kutné Hory, nýbrž většiny větších měst. "Město si nyní vyžádalo podklady a bude se na základně nich radit, jak bude postupovat," uvedla Jonáková s tím, že momentálně se především mapuje situace a pak se vyhodnotí, co se bude dál dít.

Holub se vyskytuje téměř v celé Evropě vyjma nejsevernějších oblastí, východně zasahuje také do západní Sibiře a jižně na Blízký východ a do severní Afriky.

"Těch postupů je samozřejmě více. Využívá se ale především odchytu nebo odstřelu". Je však třeba to dělat s rozumem. Například na začátku loňského roku nastoupili v Českém Brodě myslivci na náměstí a začali kolem sebe pálit broky.

Bylo tenkrát velké štěstí, že střely nikoho nezasáhly. Kolem mohlo jít třeba dítě, k tragédii tak opravdu nebylo daleko. Nicméně ve městě s ptáky stále bojují. 

Přenášejí i nepříjemný choroby

V každém případě je nasnadě se něčeho podobného spíše vyvarovat a problémům pokud možno předcházet. V době přemnožení už je často pozdě něco řešit. Holubi totiž nejen obtěžují svými výkaly, ale také mohou přenášet infekční choroby.

Především jde o salmonelózu, chlamydie nebo také klíšťovou encefalitidu. Nemocní či mrtví holubi se totiž často stávají kořistí koček, které následně přenášejí nákazu na člověka nebo na jiná zvířata jako definitivní hostitelé.

Máte problémy s holuby i ve vašem městě?

ANO, máme jich tu skutečně mnoho
100% (3 hlasy)
ANO, ovšem je to ještě snesitelné
0% (0 hlasů)
NE, nám se naštěstí zatím vyhýbají
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 3