Největší mýty o cukrovce: Jak to vlastně celé je?

Cukrovka má i své mýty
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to bezesporu nemoc, kterou by si nikdo z nás nepřál. V každém případě nakažení lidé nejsou takoví chudáci, jak by se mohlo zdát. Dokážou žít i plnohodnotný život. Kolem cukrovky je stále hodně mýtů, pojďme je postupně vyvrátit.

Cukrovka je stále hodně probíraným tématem, vychází o ní hodně článků, diskutuje se o ní. Velmi často se ale setkáme s nesprávnými informace plnými předsudků a mýtů. Možná se podobným pověrám smějete. Bohužel stále mnoho lidí jim věří. Diabetikům se dokonce snaží vyhýbat.

Zkusili jsme pro vás vybrat několik informací, které je třeba v souvislosti s cukrovkou z hlavy vymazat. Takové ty mýty, které se berou jako obecná pravda, ale nejsou pravdou.

Cukr je pro diabetiky absolutním TABU

Začínáme pořádně zostra, jelikož právě tohle je snad největší mýt, který se o cukrovce traduje. Stále má velkou sílu a pořád mu věří velké množství lidí. Přitom to vůbec není tak, že by diabetici nepřijímali žádný cukr. Naopak, oni ho přijímají poměrně hodně, a to především formou příloh, když konzumují rýži, pečivo nebo brambory, kde je cukru zastoupeno opravdu hodně. 

Cukrovka je nakažlivou nemocí

Jak tohle vůbec může někoho napadnout? Nakazit se přece můžeme pouze bakteriálním nebo virovým onemocněním. Cukr v krvi někoho jiného nás skutečně nakazit nemůže. Přenést se může pouze ve formě genů, ač i tady to je s otazníkem. Přenášejí se totiž pouze určitě predispozice. Samozřejmě, že pokud máte v rodině mnoho diabetiků, tak máte vyšší pravděpodobnost, že se objeví i u vás, ale to je tak vše.

Těhotenství s cukrovkou je nebezpečné

Tady je to hodně spekulativní. Když je totiž cukrovka léčena správně, pak má diabetička poměrně velkou šanci, že donosí zdravé dítě. Během těhotenství může být zvýšená hladina cukru, což se odborně nazývá tzv. těhotenskou cukrovkou, která ale v drtivé většině případů po narození dítěte odezní. 

Inzulin je silně návykovou drogou

Další nesmysl spojený s cukrovkou. Inzulin má totiž naprosto každý z nás v těle ve formě hormonu. Představa o tom, že se jedná o drogu je úplně mimo. Možná se k podobném dogmatu došlo díky tomu, že diabetici aplikují tuto látku pomocí injekčních jehel, které používají i narkomani, aby dostali do svých těl jejich oblíbené látky.

Cukrovka jako předzvěst slepoty a amputace

Tohle se skutečně děje, ovšem rozhodně ne vždy. Důležité je dodržovat životosprávu - hlídat si váhu, hladinu cukru v krvi a také nekouřit. Pokud se tedy dozvíte, že máte cukrovku, rozhodně se nemusíte hned strachovat, že za týden neuvidíte…

Diabetes neboli cukrovka je onemocnění, při kterém organismus nedokáže udržet koncentraci glukózy v krvi v odpovídajících mezích. Výsledkem je následně vyšší koncentrace glukózy v krvi, což je neslučitelné s tělem, které nedokáže vyprodukovat odpovídající množství inzulínu.

Diabetici nesmí řídit dopravní prostředky

Obecně to není pravda. Nebezpečí nastane pouze v případě, že by dotyčný dostal hypoglykemický šok. To se ovšem stává hodně výjimečně a za normálních okolností dokonce asi tak stejně často jako u naprosto zdravého člověka. Kdo ovšem prodělá dvě hypoglykémie za poslední rok, pak o řidičské oprávnění přijde.

Škodí jim sport

Tohle je další mýtus, který je naprosto nesmyslný, jelikož je to přesně naopak. Právě díky sportu a pravidelnému pohybu mohou svaly cukrovkářů lépe přijímat cukr díky inzulinu. Nehledě na to, že cukrovkou trpí celá řada profesionálních sportovců, a nijak je to nelimituje. Třeba takový britský veslař Steve Redgrae dokonce jako cukrovkář získal neuvěřitelných pět zlatých medailí na olympijských hrách, tudíž se sportovat s podobnou nemocí rozhodně bát nemusíte.

Podobných mýtů se samozřejmě vyskytuje ještě daleko více, ovšem tyto jsou nejspíše těmi nejvíce probíranými. Stejně tak, jako že podobnou nemoc může dostat pouze člověk, co jí hodně cukru. Je třeba sledovat diabetismus jako nebezpečnou nemoc, nicméně ne jako něco, s čím nelze nic dělat…

Máte v rodině někoho, kdo má cukrovku?

Ano, máme
100% (3 hlasy)
Ne, nemáme
0% (0 hlasů)
Co je cukrovka?
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 3