Sleduje vás vaše televize? Možná ano, bezpečnostní riziko je velké

 

Chytré televize umí spoustu věcí. To je v pořádku. Ostatně je to ten hlavní důvod, proč si něco takového vůbec pořizujeme. Občas ale může mít taková věcička více funkcí, než by se nám mohlo líbit. Jak je to s možností sledovat někoho přes jeho chytrou televizi?

Jak často akční filmy ukazují, že je vlastně normální, když vám někdo odposlouchává telefon? Někomu už to pak může přijít normální. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že je opravdu možné telefon poměrně snadno odposlouchávat. Pokud však jde o naši chytrou televizi, je stejná možnost pro většinu lidí velký šok. 

Národní bezpečnostní agentura (NSA) využívá ke sbírání informací a sledování často i chytré televize. Kauza, která se nyní rozběhla kolem odposlouchávání, se týká CIA. Podle prvních informací to vypadá, že američtí špioni ztratili kontrolu nad částí svého hackerského arzenálu včetně malvéru, virů a trojských koní. Mělo by jít o neskutečnou sbírku kódů na více než 8 tisících stranách dokumentru. 

Jak to dělají? Dokumenty ukazují, že jde o využívání bezpečnostních děr v operačních systémech Android či iOS, který používají zařízení Apple. 

Bezpečnostním expertům se potvrdilo to, co už dlouho vědí. CIA využívá i chytré zařízení připojené na internet ke sledování uživatelů. Nedávno se provalil například útok na Samsung televize, které odesílaly informace přes internet třetí straně bez vědomí majitele televize. "Není nic překvapivého na tom, že se takto dá využít chytrá televize. Je to to první, co jsme věděli, když přišly tyto televize s internetovým připojením na trh. Nic nového to tedy není," vysvětlil expert Petr Vanderka. 

"CIA je může využít na sledování kvůli bezpečnostním účelům. Soukromé firmy však mohou použít tato data k sbírání osobních dat pro marketing a reklamu. Další možnosti nabízí sledování zločincům," myslí si Petr Vanderka. 

Jak se bránit jako běžný uživatel? 

Nejspíš bude nejlepší doufat, že zkrátka nejste nijak zajímaví na to, aby vás někdo sledoval a zneužil nasbírané informace. Zneklidňující však je, že na soukromá data si brousí zuby komerční společnosti, které je mohou zneužít na cílený marketing a reklamu. 

Šikovný hacker se vám může přes síťové zařízení "nabourat" do domácí sítě. Zobrazit cokoli o vás či vaší rodině je pak pro ně hračka. Nebo si na dálku aktivuje škodlivý kód i do dalších zařízení. Na začátku roku 2016 se hackeři takto dostali například do televizí, které byly "inteligentní" díky síťovému zařízení EZCast. Takový lumpík vám na vaše zařízení hodí třeba hlášku: "Chceš se dívat na televizi? Tak zaplať 500 Kč!" A dokud nezaplatíte, tohoto okna se nezbavíte. 

Jestli se tedy dnes hovoří v souvislosti s internetem o bezpečnostních hrozbách, chytré televize budou na řadě jako jedny z prvních. Ochrana je tam totiž zatím minimální a pokud existuje, je velmi slabá. Pro útočníky to tedy znamená snadno vydělané peníze.