Zbožné přání, nebo realita? Dočkají se Byšičky konečně vodovodu a kanalizace?

Tak se v Byšičkách konečně dočkají
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nekonečně dlouhé čekání městské osady Byšičky v Lysé nad Labem by konečně mohlo skončit. Obyvatelé zde už šestnáct let čekají na vodovod a kanalizaci. Není to ale další z planých slibů, jak si myslí sami lidé, nebo se snad konečně začne něco dít?

Jak si asi museli připadat obyvatelé městské části Lysé nad Labem, Byšičky, když čekali šestnáct let na něco, co už je skoro všude? Vodovod a kanalizace pro ně byla jen zbožným přáním a něčím, v co už možná i přestávali věřit.

Jenže teď to vypadá, že se konečně blýská na lepší časy. Lidé se samozřejmě nemohou dočkat, jelikož mít v jedenadvacátém století svůj vlastní septik a studnu, to není dvakrát veselé.

Další planý slib, nebo konečně realita?

To je samozřejmě otázkou, kterou si klade většina obyvatel osady. Ono čekat tak dlouho dostává do hlav občanů nevěřícnost. "Určitě se nejedná o planý slib," vyjádřil se nám k situaci vedoucí odboru městského investora v Lysé nad Labem Jan Štěpánek. Budeme mu věřit? I když, jestli my, to je vlastně jedno. Ale hlavně místní obyvatelé?

Kdy by se mělo začít?

Město samozřejmě na podobně nákladnou stavbu bude shánět finance především formou dotace. Ta by měla přijít ze strany ministerstva zemědělství a údajně by měla pokrýt až polovinu z celé částky. "Kolaudace musí byt do konce letošního roku s ohledem na dotaci," uvedl dále Štěpánek a je tedy jasné, že se na projektu snad opravdu začne pracovat.

Samotná výstavba by měla odstartovat okamžitě, kdy se město dozví dodavatele. Ten vzejde z výběrového řízení, což je poměrně standardní postup, jenž ale zabere nějaký čas. Tudíž se nedá čekat, že obyvatelé Byšiček budou rušit septiky zítra nebo za měsíc. Byčičky mají bezesporu štěstí v tom, že jsou mětskou částí Lysé nad Labem. Pokud by totiž byly samostatné, tak by nikdy neměly nárok na podobnou dotaci, jelikož mají pouze dva tisíce obyvatel.  

Kanalizace bude napojena standardně na městskou čistírnu odpadních vod. S vodovodem to bude podobné. Přiveden by měl být přímo z Lysé nad Labem. Podobný problém, jako mají Byšičky, se ještě řeší v osadě Dvorce. Ta také patří k městu Lysá nad Labem a i tady by se obyvatelé konečně měli dočkat. Počítá se s investicí kolem deseti milionů korun.