Přemnožení divočáci pustoší také Českobrodsko. Zvíře zaútočilo i na člověka

Divočáků je momentálně skutečně hodně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Divoká prasata způsobují velkému množství zemědělců značné ztráty každým rokem. Podobná lesní zvěř se totiž množí opravdu velkou rychlostí a na důsledky si stěžují nejen zemědělci, ale také řidiči, myslivci a místní obyvatelé. Jaké je řešení podobné situace?

Je to každý rok téměř jako přes kopírák. Letos ovšem přemnožení divokých prasat dosahuje extrémů. Kanců totiž, navzdory poměrně masivní odstřelu, každým rokem přibývá. Důvodem je bezespou také jednání samotných hospodářů, kteří si o podobné problémy koledují svým jednáním. Poskytují jim totiž energeticky bohatou potravu, díky čemuž se vepři množí. Přidává se k tomu fakt, že divočáci nemají ve volné přírodě žádného přirozeného nepřítele.

Jak vzniká problém přemnožení divokých prasat?

Ač si mnoho zemědělců na divočáky stěžuje, vlastně si za podobnou situaci mohou tak trochu sami. Pěstují totiž ve velkém kukuřici a podobně vysoce energetické plodiny, což je ráj pro divočáky. Právě v kukuřuci je totiž velmi těžké je dohledat a až do období sklizně jim to samozřejmě přináší optimální útočiště.

Útoky na lidi? Výjimečná záležitost

V poslední době se na sociálních sítích objevily stížnosti na přemnožení divokých prasat. Mělo dojít k útoku nejen na obyvatele, ale také na jejich domácí mazlíčky. "Tyto útoky jsou naprosto minimální. Jednou se k nám dostal případ, kdy divočák zaútočil na ženu, ovšem bylo to v oblasti, kde se nahánějí," sdělil nám Josef Novák, který má myslivost na starosti právě v Českém Brodě.

Jak se bude postupovat při jejich likvidaci?

Samozřejmě je otázkou, jak vlastně podobný případ řešit? Bude se snad odstřel divočáků v inkriminovaných oblastech zvyšovat? "Odstřel probíhá pravidelně každým rokem, hlavně pak v začátku jednotlivých let a také v době, kdy se přijde na to, že jsou přemnoženi," reagoval Novák na to, že se samozřejmě podobným problémům prostřednictvím odstřelu snaží předcházet.

Zatímco ještě před padesáti lety se u nás za rok odstřelilo něco málo přes tři tisíce divočáků, loni už to bylo 185 tisíc! Snížit jejich počty se evidentně vůbec nedaří.

"Jednotlivé odstřelené kusy pak patří mysliveckým spolkům, které se o jejich likvidiaci postaraly," dodal Novák. Samozřejmě je nasnadě myslet do budoucna i na prevenci. Klíčem je rozumné hospodaření. Zastavit růst prasečí populace se pokusí i ministerstvo zemědělství formou novely zákona o myslivosti. Stanoví se více povinností myslivcům a také by se měla proměnit česká krajina, aby bylo snadnější kance lovit.

Uvidíme, zda to zabere. Divočáci totiž navíc nejsou žádní hlupáci. Dokáží se poučit ze situací, při kterých jim šlo o život. Dokonce posílají "zvědy" v podobě selátek. Matka malého čuníka obětuje proto, aby zjistila, zda je myslivec ještě na stejném míste, odkud se před chvílí střílelo.