Auta stojí, silnice se většinu dne neopravuje! Kudy objet kolony u ruzyňského letiště?

Řidiči klidně počkají..
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jedna oprava a nevěřili byste, kolik řidičů si kvůli nervování zkrátí život. Na druhou stranu, lze se jim divit? Na kladenské výpadovce u pražského ruzyňského letiště totiž stojí dlouhé kolony. Lidi však přivádí k nepříčetnosti hlavně fakt, že se zde každý den pracuje jen chvíli. Schválně si tipněte, jak dlouho bude trvat dopravní omezení na tři kilometry dlouhém úseku.

Od středy 15. března řidiči musí počítat na výpadovce na Kladno s velkým zdržením. U ruzyňského letiště probíhá zoufale potřebná oprava komunikace. Krásná věc, kdyby se tu pracovalo alespoň v polovičním tempu, které je běžné například v Německu. 

Opravy začaly najednou v obou jízdních pruzích ve směru do centra. Silnice byla uzavřená už od pondělí v části Lipská. Celkem jde o zhruba tři kilometry dlouhý úsek dálnice od konce D7 až po začátek Pražského okruhu. Na úseku se začaly tvořit dlouhé kolony dávno předtím, než se poprvé koplo do země. "Mám to komentovat? A dokážete mě vypípat? Jestli ne, tak po mně nic nechtějte, tuhle pakárnu dokáží vymyslet jen u nás!" vztekal se Jindřich Šádek, který si v dopravní zácpě postál ve středu téměř čtyřicet minut. Nebyl zdaleka jediný.  

Jak dlouho to potrvá?
Přitom na lepší časy se neblýská ani náhodou. Oprava je naplánována do 12. května. Ano, nešálí vás zrak, nemusíte běžet do optiky pro brýle. Tříkilometrový úsek se bude naprosto vážně opravovat dva měsíce. Vypadá to spíš ne jako oprava silnice, ale výstavba protiatomového krytu nebo tajné laboratoře pro výzkum a klonování nadaných dětí. Ale bohužel to tak není. Když už nic, novorozenci by mohli nahradit ty chytré mozky, které tohle vymýšlejí. 

"Nejdříve vyfrézujeme povrch, pak se musí ošetřit případné trhliny v konstrukčních vrstvách vozovky a nakonec přijdou na řadu lokální opravy obrub," shrnula plán oprav tisková mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Následně má být na silnici položen nový asfaltový povrch. 

Jde jednoduše o to, že přestože se tvoří kolony a řidiči si hrůzou okusují nehty, tak s opravou se začíná pěkně ráno v osm a po páté odpolední už na stavbě nenajdete ani živáčka. No, a když jedete kolem během dne, většinou vidíte skupinky mužů opírající se o lopaty. Těžko říct, jak je možné, že úsek nebyl vyhodnocen tak, aby si zasloužil rychlou opravu, která by mohla běžet 24 hodin 7 dní v týdnu.

Jak to objet? 

  • Ve směru od Kladna bude vjezd na letiště umožněn objízdnou trasou přes Tuchoměřice. Během prodlouženého víkendu 29. dubna až 1. května pak proběhne úplná uzavírka komunikace a k letišti se bude možné dostat jen objízdnými trasami.
  • Pokud míříte do Slaného, sjeďte na Stehelčeves, případně na Kladno, přes Kladno to vezměte na karlovarskou dálnici. Zdržení je maximálně patnáct minut, na konci dálnice se můžete napojit na okruh nebo sjet na Evropskou.
  • Jestliže jedete na Horoměřice, máte smůlu a musíte také objíždět, odbočovací a připojovací pruh na Horoměřice totiž chybí.