Na Mělnicku se lidé bojí darovat krev. Plazmu tam nemají skoro vůbec

Jak jste na tom vy? Už jste někdy darovali krev?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na Mělnicku je dlouhodobý nedostatek dárců krve. Jak je to možné a proč je jich čím dál tím méně i jinde? Nikdo navíc nechce dávat ani krevní plazmu. Tomu se však, na rozdíl od odporu darovat krev, dá rozumět docela dobře. 

S tím, jak postupně vymírá starší generace, která pravidelně chodila darovat krev, je dárců čím dál tím méně. Na Mělnicku je to dost znát. 

"Je to i tím, že někteří jsou nemocní nebo se třeba nemohou uvolnit z práce. Máme tu i lidi, kteří přijdou jednou nebo dvakrát a poté už nemají čas," vysvětluje Blanka Siudová, která má na starost evidenci dárců krve v Mělníku. 

V Mělníku dárců pořád ubývá, navíc asi 75 % z nich dává jen krev. Loni přišlo i 121 prvodárců (úplně první darování) a 136 novodárců (ti co dávali krev, ale jinde). "Nejvíce potřeba je právě krevní plazma, jenže té je velký nedostatek. Náš okruh pravidelných dárců je malý."

O některé dobrovolníky v Mělníku přišli také tím, že za nimi přestali jezdit do okolních měst. Například do Mšena, Čelákovic, Brandýsa nad Labem nebo Odolena Vody. Některým dárcům se prostě nechce dojíždět. 

Co je to plazma?  Plazma je tekutá složka krve, která je tvořena z 90 procent vodou, zbytek tvoří organické látky (plazmatické bílkoviny, hormony, enzymy, vitaminy, glukóza, anorganické soli) a fyziologický roztok. Tato vzácná tekutina slouží jako médium pro přenos cukrů, lipidů, hormonů, metabolických produktů, v omezené míře i kyslíku a oxidu uhličitého. Obsahuje a přenáší látky podporující srážení krve. Nedostatek plazmy vede k otokům a množství se může snížit i častými odběry.

Hrozí poškození imunity

Přestože za darování plazmy dostanete až 400 korun, neměly by tyto finance vést k tomu, že lidé budou darovat plazmu častěji než jednou měsíčně. Častým dárcovstvím si můžete poškodit imunitu a zničit tak vlastní zdraví.

Jenže v některých zařízeních se vůbec o možných rizicích nedozvíte. Po prvním darování plazmy vám někde dokonce sdělí, že znovu můžete dorazit už za deset dní! Vesele si pak ničíte imunitu a vlastně o tom ani nevíte. O rizicích se zkrátka mnohdy raději mlčí! Nejzranitelnější jsou zejména lidé, kteří nemají dostatek financí a pro které mohou být čtyři stovky opravdu velkou motivací.