Kardinál Vlk odešel do lepšího světa: České katolíky vedl 17 let

Kardinál Vlk se dožil 85ti let
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Smutné zprávy se nikdy nesdělují snadno. Ve věku krásných 85 let opustil svět kardinál Miloslav Vlk. Informaci prostřednictvím facebooku oznámil kardinál Dominik Duka.

Vážná nemoc se stala osudnou kardinálovi Miloslavovi Vlkovi. Rakovina ho poslala "do lepšího světa" ve věku pětaosmdesáti let. Projevovat se začala na jaře loňského roku. Kritické byly pak Vánoce, kdy se stav zhoršil natolik, že byl kardinál hospitalizován. K odhalení rakoviny plic došlo po Novém roce. 

Vlk s rakovinou bojoval srdnatě, podstupoval chemoterapii. Podporu mu poskytl i papež František, jenž se modlil za jeho zdraví. "Bože, přijmi duši svého pokorného služebníka, kardinála Miloslava Vlka, který dnes po těžké nemoci dobojoval svůj celoživotní zápas za lidskou svobodu a toleranci. Mílo, budeš mi lidsky i duchovně chybět," reagoval ke smrti kardinál Dominik Duka.

České katolíky vedl téměř 20 let

Vlk se narodil 17. května 1932 v jihočeské Líšnici na Písecku. České katolíky vedl rovných 17 let a nikdy se netajil svojí averzí vůči politikům. Komunisté ho dokonce měli za nepohodlného kněze. Jeho život byl sice plný zvratů, ovšem nikdo na něj nebude vzpomínat jinak než v dobrém.

Klíčová slova:
Vlk