Vyžlovka a obecní úřad v hotelu: Realita, nebo jen špatný vtip?

Vyžlovka bude mít úřad v hotelu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obecní úřad ve Vyžlovce bude na současné adrese jen pár posledních dní, většina vybavení je již totiž přestěhována do dočasných prostor. Budova se bude rekonstruovat. Místní obyvatelé nestačí žasnout, kam že to teď budou chodit vyřizovat potřebné věci. 

Velice zajímavou variantu zvolila obec Vyžlovka. Ta momentálně řeší problém s rekonstrukcí místního obecního úřadu, který se bude muset přestěhovat do jiných prostor. Vzhledem k tomu, že žádné lepší nebyly nalezeny, muselo se sáhnout k poměrně neortodoxnímu plánu - mít dočasně úřad v místním hotelu.

"Obec nemá v současnosti jiný vyhovující náhradní prostor, kde by úřad mohl provizorně fungovat. Náhradní umístění úřadu v Hotelu Praha je na návsi, tedy v centru obce. Jedná se o prostor se samostatným vchodem z obecní návse a na provozu hotelu není závislý," řekl k situaci starosta Jan Pelikán.

Vyžlovka se nachází v okrese Praha-východ asi 31 kilometrů jihovýchodně od Prahy a 10 kilometrů východně od Říčan.

Na jak dlouhou dobu bude provizorium?

Opravy by měly odstartovat během dubna, jelikož se městu už podařilo vybrat zhotovitele rekonstrukce. "Úřad zde bude umístěn jen na nezbytně dlouho v době probíhající rekonstrukce současné budovy, kde po rekonstrukci vznikne také prostor pro novou ZŠ Vyžlovka. Předpokládaný návrat zpět do původní budovy je letošní srpen," uvedl Pelikán. 

Bude mít nové místo úřadu vliv na poskytované služby?

Je jasné, že nic nebude jako dřív. Obec ale vyvinula maximální úsilí, aby úřad v budově hotelu nabízel totožné služby, jako tomu bylo v předchozích prostorách. "Občané budou mít ze strany OÚ stejný přístup, pouze stavební archiv bude v omezenějším provozu a obecní knihovna bude pozastavena," dodal starosta obce a věří, že obyvatelé nebudou váhat a provizorního úřadu v hotelu Praha bez ostychu využijí, kdykoliv budou potřebovat.

Místní si budou muset zvyknout ještě na jednu změnu. Spolu s obecním úřadem se totiž také mění sběrné místo. Tříděný odpad a bioodpad budou moci lidé odkládat do dvora statku s číslem popisným 1. To je dům, kde by měl v budoucnu sídlit i samotný úřad.