Kladno dostane 27 nových autobusů na CNG, zaplatí 163 milionů

 

Cestující v Kladně se dočkají většího pohodlí a také dobrého pocitu, že o něco více šetří životní prostředí. Neznamená to však, že po vystoupení z některého z 27 nových autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn by mohli v klidu zahodit plechovku s tím, že se to tak vykompenzuje. 

Dlouho se o tom uvažovalo a teď se to konečně stane realitou. ČSAD Kladno dostala zelenou a hlavně pak 163 milionů korun na nákup sedmadvaceti nových autobusů. Nebudou to však ledajaké stroje. Pohánět je bude stlačený zemní plyn místo zastaralého naftového motoru. To v konečném důsledku znamená především mnohem méně emisí a čistší životní prostředí.

Nejen příroda, ale i cestující mohou poděkovat. Osmnáct autobusů v základním provedení a devět kloubových se bude chlubit vyspělým informačním systém včetně wi-fi připojení a klimatizací. Nízkopodlažní "krasavci" se nasadí na příměstské linky, které jsou začleněné do systémů SID a PID. Jejich hlavní náplní bude pendlování mezi Prahou a Kladnem. 

Kladenský dopravce se snaží vozový park modernizovat, co jen finance dovolí. V jejich "flotile" je už 46 autobusů na CNG. Stále to však z celkového počtu 170 strojů zdaleka není tolik, kolik by si v Kladně přáli. I proto město nakoupí dalších sedmadvacet autobusů na stlačený zemní plyn nejpozději do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Tentokrát je ale využije pro cestující, kteří využívají městskou hromadnou dopravu.