Káva jako spása: Zachrání vás před Alzheimerem

Káva vás může zachránit od Alzheimera
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přemýšlíte do budoucna a myslíte na stáří? Uvědomujete si, co vše přináší, když máte v kolonce "věk" vysoké číslo? Pak si váš mozek bezesporu hraje i s myšlenkou možné Alzheimerovy choroby. Jak se jí vyhnout?

Nevěřili byste, jak může být jednoduché předejít nebo alespoň snížit možnost toho, že ve stáří budete trpět Alzheimerovou chorobou. Ta totiž ničí život mnoha lidem v důchodovém věku. Provází ji ztráta paměti, dezorientace, problémy s řečí nebo také ztráta jakéhokoliv racionálního úsudku.

Skupina výzkumníků si ovšem dala tu práci, aby přišla na to, že existuje nápoj, který vám od této nepříjemné choroby pomůže. Minimálně pak vám celkem zajímavě sníží pravděpodobnost, že jí budete jednou trpět. Co tedy musíte pít?

Jaké jsou vlastně příznaky této nemoci?

  • Problémy s řečí
  • Časová a místní dezorientace
  • Neschopnost racionálního úsudku
  • Problémy s běžnými činnostmi
  • Ztráta paměti
  • Zakládání věcí na nesprávné místo
  • Změny nálad a chování
  • Změny osobnosti
  • Ztráta vlastní iniciativy
     

Káva jako záchranný kruh 
Napadlo by vás vyzkoušet kávu jako onen spásný lék? Nás tedy ne. Ale naštěstí se našli tací, kterým to "seplo" správně. Zkoušeli kafe na myších, kterým ji nejprve dali bez kofeinu, následně s kofeinem a ve finále čistý kofein. Výsledek testu byl velmi zajímavý.

Právě klasická káva s kofeinem totiž zajistila tvorbu hormonu pozitivně působícího na stav mozku, čímž byly rapidně redukovány negativní symptomy choroby.

Co onen hormon způsobil?

To je právě to klíčové. Způsobil tvorbu nových neuronů a vznik nových spojení mezi nimi. Vědcům je dnes naprosto jasné, že právě tohoto hormonu mají pacienti trpící Alzheimerovou chorobou velmi málo. Takže dát si občas preventivně kvalitní kávu je bezesporu parádní nápad.

Jaká káva je nejlepší?

Vědci se shodli na tom, že nejlepší je překapávaná, jelikož právě ta byla využita v testu. Dokonce jsme se dozvěděli také to, jak často bychom měli kávu pít. Doporučují se čtyři šálky denně s tím, že ten poslední bychom měli vypít okolo 16. hodiny.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku, které se projevuje formou ztráty nervových buněk v některých částech mozku. Vlastně se dá nazývat jako nejčastější typ demence. Onemocnění popsal v roce 1906 německý lékař Alois Alzheimer.

Každé tělo je jiné

Je důležité, aby každý, kdo se rozhodne znenadání kávu pít, zachoval zdravý rozum. Každé lidské tělo reaguje na přísun kofeinu naprosto jinak. Klíčové jsou indispozice či sklony jednotlivých osob. Nikdy není dobrým nápadem to přehánět s kávou, když vám způsobí bušení srdce, problémy se spaním nebo podobné trable.

Pokud budete v těle cítít podobné změny, pak je samozřejmě rozumné příděl kávy snížit. Pro všechny ale platí jediné - pít kávu ve staré dobré černé formě. Samozřejmě si můžete chuť doladit nějakou tou kostkou curku nebo mlékem. To na jejím efektu v závislosti na Alzcheimerovu chorobu samozřejmě nebude mít vliv.