Pražská koalice je zoufalá, tvrdí místopředsedkyně ODS. Proč spojuje radní Plamínkovou a Radovana Krejčíře?

 

Mnoho povyku pro nic, nebo zásadní zpráva? Klub ODS na včerejším jednání zastupitelstva žádal, aby se hlasovalo o důvěře radní Jany Plamínkové. Nestalo se, protože tento bod se vůbec nedostal na program. Místopředsedkyně strany Alexandra Udženija v tom vidí jasný signál neprofesionálního fungování pražské koalice.

Volby do sněmovny se blíží mílovými kroky a je tedy jasné, že politické útoky napříč stranami se budou stupňovat. Ať už v celostátním, nebo "jen" regionálním měřítku. Můžeme se tím buď bavit, nebo se postupně snažit rozklíčovat jednotlivé zájmové skupiny. Nejlepší je však oboje, protože občas je to skutečná fraška se vším všudy. 

Jednání jakéhokoli zastupitelstva je většinou jedna velká nuda. Ovšem jen do chvíle, než se do sebe politici začnou trefovat nebo se pokoušejí svrhnout kolegu v té chvíli zrovna v nemilosti (ať už oprávněně, nebo ne). Pak to je naopak celkem zajímavá podívaná. Klub ODS se včera snažil vyvolat hlasování o důvěře radní Jany Plamínkové (STAN).

Je to opravdu neprofesionální?

"Chtěli jsme, aby vyvodila politickou odpovědnost za to, že veřejně nabízela úřednické posty a místa v dozorčích radách svým spolustraníkům a její e-mailová korespondence se dostala do rukou nedůvěryhodných lidí napojených na zločince Radovana Krejčíře," nebrala si servítky místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

Nicméně Plamínková je dál ve funkci, což je podle zastupitelky hlavního města Prahy důkaz zoufalého a neprofesionálního fungování pražské koalice v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou. "Občané mohli vidět v přímém přenosu, že předvolební proklamace o nezaujatých odbornících na důležitých postech v městských firmách a dozorčích radách byly jen prázdné fráze."

Jedna věc je to, z čeho Udženija Plamínkovou obvinila. Pokud je to pravda, je to téma někam úplně jinam a zabývat by se tím měly jiné orgány. Něco jiného je pak hysterie kolem neodhlasování nedůvěry radní Plamínkové. Ta totiž být ani odhlasována nemohla. "Tento bod se nedostal na jednání, vůbec se o něm tedy nehlasovalo," vysvětlil mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Můžeme se jen domýšlet, jestli k samotnému aktu nedošlo proto, že současná pražská koalice má z něčeho strach. Nebo prostě jen kvůli tomu, že nebyl čas. V každém případě by se nemělo zapomenout na to, co místopředsedkyně ODS uvedla jako důvody, proč chtěla o nedůvěře paní Plamínkové hlasovat. Dokáže to někdo vysvětlit?