Těhotenství není jen otázkou žen: Jak ho prožívají muži?

Těhotenství není jen záležitostí žen
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obecně panuje dogma, že těhotenství je pouze otázkou žen. Většina mužů ho ale prožívá také, někdy se dokonce stane, že i více intenzivně než samotné ženy. Jak ho vlastně prožívají a jaké mají během těhotenství svých partnerek pocity?

Je samozřejmostí, že muž za ženu nikdy v břišku miminko nedonosí. V každém případě je třeba si uvědomit, že i muži se musí během těhotenství vyrovnat s velkými psychickými změnami. Minimálně pak je nasnadě uvědomit si, jak diametrálně se změní jejich život, a to je často složitým úkolem.

Těhotenství se netýká pouze žen

Těhotenství se považuje za jedno z nesložitějších, ale zároveň také nejkrásnějších období života ženy. Je ale důležité, aby se o svoji ženu muž zajímal i v tomto psychicky i fyzicky složitém období. Velmi užitečné je především využít literatury či internetu a přečíst si zajímavé články o psychice v těhotenství a možnosti pomoci ženě a být jí podporou. 

Poměrně velká část mužů si nedokáže uvědomit, jaké pocity má jeho partnerka, a díky tomu ani nepochopí náročnost celého těhotenství. Velmi často se stavá, že se v páru nenajde porozumění a začne docházet k hádkám, ovšem někdy je to přesně naopak.

Prožitek z těhotenství je u mužů individuální

Jak vlastně muži prožívají ty měsíce, kdy se v bříšku jejich partnerek začne tvořit potomek? Je to samozřejmě otázkou mnoha faktorů. Velmi záleží především na sebedůvěře, zralosti, ale také zázemí, které jsou schopni vytvořit. Vše hodně ovlivňuje také povaha. 

V některých případech se dokonce může stát, že citlivější muži mohou trpět stejnými těhotenskými obtížemi (ranní nevolnosti, bolesti v podbříšku nebo změny nálad) jako jejich gravidní partnerky. Jsou u nich pocity nadšení, ale někdy také velkých obav. Platí tudíž, že stejně jako každá žena, tak i každý muž prožívá těhostenství naprosto individuálně. 

U všech mužů by ale mělo platit jedno a stát se tak trochu pravidlem. Během tohoto složitého období by se měli snažit být ženám co největší oporou a pokusit se podobně vzácné chvíle společně sdílet a užívat si je. Někdy se totiž stane, že je člověk prožije pouze jednou za život. 

Jaká fakta a pověry těhotenství provází?

Sex v těhotenství je TABU

Mnoho žen má obavu, že sex v těhotenství může vyvolat potrat či předčasný porod. Je ale faktem, že pokud je žena zdravá a o kopulaci má zájem, pak to není nic proti ničemu. Jiný případ nastane, pokud doktor upozorní, že je možné riziko předčasného porodu. Pak je lepší si sex nechat až na období po porodu. 

Ženská gravidita přidává na náruživosti

Tohle je silně individuální téma. Právě od těhotenství si partneři někdy v tomto ohledu slibují hodiny parádního sexu, ovšem může přijít zklamání. Zejména v prvním trimestru má velká část žen nevolnosti a jsou unavené, což není zrovna impulz pro postelové hrátky. Optimální pro sexuální aktivitu je druhý trimestr. 

Těhulky jsou pro muže nepřitažlivé

Těhotenství je samozřejmě spjato s příbytkem na váze. Mnoho žen díky tomu ztratí sebevědomí a mají pocit, že se pro své může začínají stávat nepřitažlivými. Mají pocit, že jejich partner nemá zájem o sex, protože už pro ně žena není dostatečně sexy. 

Pravda je ovšem úplně jiná. Mužům ve většině případů nevadí pár kilogramů navíc, spíše je demotivuje duševní rozpoložení gravidních žen. Dočasná nadváha tak není tou hlavní příčinou. Většina mužů naopak ocení, že se ženám zvětšila prsa, a přijde jim to sexy.

Co z tohoto článku ve finále vyplývá? Že si můžete přečíst na internetu stovky článků o těhotenství, ale nakonec bude u vás doma vše trochu jinak. Jedná se o indivuální dočasný stav, který je krásný, ale složitý zároveň. Klíčová je v něm vzájemná tolerance obou partnerů, bez které to jednoduše nejde.