Čeká nás nádherný týden! Místy si užijeme dvacítek

 

Pro všechny milovníky zimy máme špatnou zprávu: Teploty pod nulou, sníh a led jsou zřejmě definitivně pryč. Následující týden už bude vysloveně jarní. Místy si budeme dokonce užívat i krásných dvacítek. 

Dnes ještě přejde přes naše území od severovýchodu studená fronta, za kterou k nám přechodně pronikne chladnější vzduch. Tlaková výše bude během týdne postupovat z Britských ostrovů nad střední Evropu a po její zadní straně k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. V závěru období tlaková výše ustoupí k východu a ze západní do střední Evropy postoupí brázda nízkého tlaku vzduchu.

V reálu to tedy znamená, že dnes teploty ještě vystoupají maximálně na dvanáct stupňů. Nový pracovní týden však přinese zlepšení, v pondělí už to bude stupňů čtrnáct přesto, že v noci se teploty ještě místy dostanou na mínus tři. Od úterý už to ale začne! Kozačky do sklepa, zimní bundy do skříní. Teploty už totiž vystoupají na krásných devatenáct stupňů. 

A to ještě nebude to nejlepší, co nás následující týden čeká. Nejvyšší denní teploty se ve středu čekají 16 až 20 °C. Polojasno až skoro jasno, mírný západní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu také nenapáchá žádnou zásadní paseku a bude spíš jen příjemným doplňkem dokonalého jarního počasí. 

Podobný ráz počasí se pak dá předpokládat i na čtvrtek až sobotu. Ano, opravdu i první víkendový den by měl být ideální a jako stvořený pro výlety a vycházky do přírody. Kdo by to však chtěl nechat až na neděli, bude možná zklamán. Teploty patnáct až dvacet stupňů zřejmě nevydrží, zejména do Čech by mělo dorazit ochlazení. Tím si však teď nebudeme kazit výhled na sluníčko a teplo!