Začnete podnikat v Brandýse nad Labem, nebo ve Staré Boleslavi? Je to velký rozdíl!

V Brandýsu je to možná jiné, ale ve Staré Boleslavi chcípl pes!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav získalo prestižní ocenění Město pro byznys. Je tedy jasné, že podnikání by se mělo na obou místech dařit na jedničku. Jenže je to skutečně tak? Podnikatelů v tomto regionu jsme se tedy zeptali.

Co jsou vlastně indikátory toho, že se v konkrétním městě dobře podniká? Je dost možné, že organizátoři soutěže Město pro byznys to vidí trochu jinak než ti, kteří skutečně dělají byznys. A kolik toho může doopravdy udělat město?

Město pro byznys sleduje a srovnává několik faktorů, které by měly vypovídat o tom, jak se ve městě podnikatelům daří. Pro některé může jít i o zdroj informací, na základě kterého se rozhodnou rozjet podnikání právě v dané lokalitě. Soutěž sleduje například míru nezaměstnanosti, podíl dalších podnikatelů, firem i velkých zaměstnavatelů a dobré hospodaření radnice. Jenže jsou to dostatečně relevantní faktory? 

"Jsem velmi rád, že naše město bylo tak úspěšné v silné konkurenci. Navíc výsledky průzkumu jsou za rok 2016 a my víme, že například míra nezaměstnanosti ještě poklesla," usmívá se starosta města Vlastimil Picek. "Vážíme si vztahů se zaměstnavateli a hodláme spolupráci s nimi nadále podporovat a rozvíjet." 

Je skvělé motivovat soutěží města k tomu, aby se zajímala o život podnikatelů a zaměstnanost. Přesto zásadní ukazatele, jak se v městě bude podnikat, jsou úplně jiné. 

Co bude podnikatele zajímat více?

Pro řadu podnikatelů je zásadní hlavně to, jaké jsou v regionu nájmy. Důležité bude, jestli najdou dostatek kvalifikovaných zaměstnanců a zajímat je bude také infrastruktura. Je totiž parádní, když je míra nezaměstanosti nízká, je báječné, že je cena vodného a stočného dole. Ale pokud vám na pět let zavřou most, který spojuje souměstí (což se přesně v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi stalo), je jasné, že podnikat se nebude snadno. Pochopitelně je důležité i to, v čem vlastně "jedete". 

Jak to vidí podnikatelé ve městě?

"Já jsem to zkoušela ve Staré Boleslavi, jenže tam chcípl pes. Nájem nebyl úplně levný a já se snažila pořádat i přednášky a zajímavé večery ve své čajovně. Ovšem prodělávat jsem dlouho nevydržela a zavřela to," vysvětluje zklamaná podnikatelka z bývalé čajovny/kavárny Čajovárna mezi nebem a zemí.

Přitom měla podnik přímo na náměstí. "Když jsem otevřela, fungovaly tam 3 kavárny, dodnes vydržela jen jedna a i ta je prý dotovaná odjinud, protože jinak se to prostě nedá. Do mé čajovny rádi jezdili lidé i z Brandýsa nad Labem, jenže proto, že se most mezi městy opravoval 5 let a nedalo se tam dostat jinak než přes dálnici, nebylo těch zákazníků dost na to, aby mě to uživilo."

Možností, jak podobným problémům předejít, je například práce z domova. "Je mi celkem jedno, jaké město poskytuje nebo neposkytuje výhody," vysvětluje Ondřej Skála, který podniká v grafických službách. "S městem vážně nic nemám, jen platím daně a jinak nic. Ale jo, město mi to asi nijak nekomplikuje, takže nejspíš dobrý." 

Podobně to vidí i cukrářka z Hoření. "My máme v cukrárně frontu, proto nemám ani moc času, vlastně ani na krátký rozhovor," vysvětluje Marie Pauknerová. "Děláme to dobře, a tak je i velký zájem, držíme si kvalitu a vybíráme dobře suroviny, město nám to naštěstí nekomplikuje," uzavírá Marie.