Boj o borovici ve Slaném: Strom nedáme, klidně se k němu přivážeme

Ubrání 40 let starou borovici?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Komplikovaná situace nastala v ulici Okružní ve Slaném. Jde o jeden vzrostlý strom a odvážného zachránce, který se rozhodl bránit borovici doslova vlastním tělem. Jak mu bylo, když přijela multikára a chlapík s pilou chtěl začít kácet? Proč situaci neřešila radnice města dávno předtím a vše se tak zbytečně vyhrotilo?

Kácení stromů ve veřejném prostoru je vždycky velmi citlivá záležitost. Každé město by to mělo konzultovat se všemi zúčastněnými stranami. Ne nadarmo se říká "dvakrát měř, jednou řež". Ve Slaném to platí doslova, protože pila se do kmenu málem zahryzla bez jakýchkoli úvah.

Jde o to, že pod chodníkem v Okružní ulici jsou asi dva kořeny, co mají vliv na jeho zvlnění. Kdyby se nejdříve rozbil beton, kořeny se usekly a strom se nechal dál stát, určitě by zásah přežil ve zdraví. Všichni by byli šťastni. Jenomže město to chtělo vyřešit jednou provždy a zbytečně rázně.  

"Když jsme viděli muže s pilou u borovice, hned nám došlo, o co jde, a běželi jsme k němu. Víte, společně s dalšími lidmi z našeho domu se o okolí staráme. Sekáme si trávu, vysadili jsme skalničky a jsme rádi, že tady rostou stromy. Proto nás docela vyděsilo, že chce někdo kácet krásnou, čtyřicet let starou borovici," vysvětluje Šárka Klaclová ze Slaného.

Když se místní vedení města ptali, proč má jít strom k zemi, dostali jasnou odpověď. "Bylo nám řečeno, že je potřeba opravit chodník, který je zvlněný právě kořeny borovice. V ulici prý žije pán na elektrickém vozíčku, který by potřeboval rovný chodník. To samozřejmě chápeme. Jenže proč hned kácet strom?" 

Paní Šárka má naštěstí podporu v osobě svého partnera. Ten kácení zkrátka a dobře nedovolil. Pohrozil jsem, že se ke stromu klidně přivážu. Takhle se přece nemůžou chovat, úplně bez nějaké debaty přijet s pilou. Na místě byla i paní z technických služeb a i ta uznala, že to možná není to nejlepší řešení," sdělil statečný ochránce, který se nebál ani zubů motorové pily.

Nejsou v tom sami

Incident se už dostal i na sociální sítě. Na Facebooku se k páru přidali i další obyvatelé Slaného. Ukazuje se totiž, že problematika kácení zeleně ve městě není lidem lhostejná. Často však narážejí na arogantní chování ze strany radnice. Skloňované je nejčastěji jméno Ondřej Čečrdle, což je vedoucí odboru životního prostředí.

Město před nedávnem rozjelo aplikaci Lepší místo, kde mohou obyvatelé informovat o problémech kolem sebe. Jenže ze životního prostředí často přicházejí zamítavé a prý ne úplně milé odpovědi. Názor pana Čečrdleho jsme samozřejmě chtěli znát. Bohužel nám však celé odpoledne nebral telefon a zpět také nezavolal. 

Jak to vidí město?

Pohled města nám místo něj vysvětlila správkyně zeleně z odboru životního prostředí městského úřadu Helena Jelenová. Podle ní je věc dost zamotaná a není možné ji vidět černobíle.  

"Požadavek na opravu chodníku k nám přišel od občanů.  Stěžovali si, že pán na vozíku přes zvlnění neprojede a jinudy nemůže, protože tam jsou schody. Tím spíš, že právě v tomto místě je chodník do kopce. A v jednom z úseků může za nerovnosti ona borovice." 

Jisté je, že strom nebyl vysazen po zralé úvaze. Roste na malém kousku půdy mezi chodníkem a parkovištěm. Nutno také podotknout, že to nebyl nápad nikoho z vedení města. Před čtyřiceti lety s nápadem přišli místní. Minulost je ale dávno pryč. Teď je třeba řešit přítomnost.  

"Jakmile se uřežou dva kořeny, strom bude nestabilní. To je vždy velký zásah, který by nejspíš nepřežil. Nejde jen o to, co vidíte na povrchu. Chodník by se musel zapustit betonovým lůžkem 30 centimetrů do terénu. Na to je předpis a když bude strom stát, chodník nikdo spravovat nebude," uzavírá Helena Jelenová.

Jak to dopadne?

Věc se bude ještě projednávat s vedoucím dopravy ve Slaném. Každopádně na pokácení stromu má město dva až tři dny. Pokud tak neučiní do té doby, další možnost připadá až na podzim.