Klášterní Skalice chce restaurovat sochy. Jenže nemá peníze

Tady to bez restaurování opravdu nepůjde
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Čtveřice soch rozestavěných do pomyslného kříže je chloubou obce Klášterní Skalice. Letos by se konečně mělo rekonstruovat. Dočkat se má socha sv. Jana Nepomuckého. Chybí ale peníze. Bude to problém, nebo se to "nějak" vyřeší?

Klášterní Skalice rozhodně nechce nechávat monumenty, na které jsou právem pyšní, ležet ladem a chátrat. Letos by se měla dočkat restaurování socha sv. Jana Nepomuckého. Právě na tu se "nesáhlo" od roku 1975, tudíž se nachází v opravdu mizerném stavu. Je jasné, že pokud někdo odborně nezasáhne, bude se její situace dále zhoršovat. 

"Záměr obce restaurovat všechny sochy, které jsou v našem majetku, trvá od roku 1990. Konkrétně Jana Nepomuckého jsme měli v plánu od 2012," tvrdí starosta Jaroslav Lukeš. Evidentně se však příliš nedaří. Ovšem je třeba podotknout, že vina není jen na straně radnice. Kde nejsou peníze na tak nákladnou investici, tam ji jde jen těžko provést. 

Vůle je dost, chybí finance

Skaličtí momentálně opakovaně žádají o finanční pomoc ve formě dotace. Pokud se jí nedočkají, pak se sen o renovaci sochy opět rozplyne jako pára nad hrncem. Z obecního rozpočtu to prostě a jednoduše realizovat nedokáží. "Samozřejmě se snažíme získat dotaci. Naposledy byla žádost zamítnutá v roce 2016 z fondu kultury Krajského úřadu Středočeského kraje a z fondu hejtmana," smutně podotkl Lukeš. 

Zajímavé bylo odůvodnění starosty, proč se dotace v minulém roce nepodařily. "Z fondu hejtmana to nevyšlo proto, že jsem při podání žádosti zapomněl v té rychlosti ověřit podpis. Středočeský kraj pak argumentoval tím, že sochu nemohl nalézt." 

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v místě pomyslného kříže, jehož patu tvoří Boží muka. Socha pochází z roku 1750, její autor je neznámý. 

Je stav sochy skutečně tak špatný?

Jak se říká: "Bez peněz do hospody nelez" a s restaurováním to je podobné. Pokud na něj nemáte, nelze realizovat. "Asi si dovedete představit, jak ta socha po jedenačtyřiceti letech vypadá. Restaurování je opravdu nutné," dodal starosta Klášterní Skalice s vírou, že tentokrát se ho už vymodlená dotace týkat bude.  

Jak to vlastně funguje? Vždy o ní rozhoduje zastupitelstvo Středočeského kraje. To hodnotí a schvaluje návrhy hodnotící komice příslušného fondu, které byly před odsouhlasením poskytnutých dotací projednány v Radě kraje. 

Kraj nemá dostatek finančních prostředků na opravu památek
V minulém roce se o přidělení dotace pokoušelo hned 154 příjemců, ovšem vyhověno bylo pouze 34 z nich. Problém je jednoduše v možnostech Středočeského kraje. Ten má k dispozici omezený počet financí. "V loňském roce jsme rozdělili 9,9 milionů korun. Přitom požadovaná výše byla 67,8 milionu," sdělil tiskový mluvčí Pavel Lochař. 

Právě mezi více než stovkou těch, kterým dotace nebyla přidělena, byla i socha sv. Jana Nepomuckého v Klášterní Skalici. Žadatelů je jednoduše daleko více, než Středočeský kraj má schopnost uspokojit.