Stovky milionů a roky snahy: Kutná Hora má další kulturní památku, ale co dál?

Bude z této budovy nová knihovna
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Konečně! Kutné Hoře se vyplatila snaha a bývalá základní škola v ulici Na Náměti se z rozhodnutí Ministerstva kultury stala kulturní památkou. Ale co teď, co bude s budovou dál?

Kutná Hora samozřejmě nechtěla bývalou školu prohlásit za kulturní památku bez postranních úmyslů. Má totiž v plánu rozsáhlou přestavbu budovy. Přeměnit ji na městskou knihovnu je ale samozřejmě obrovsky nákladný proces. Teď se však situace změnila jako mávnutím kouzelného proutku a je velká šance, že město dosáhne na dotace.  

Začít se mělo před šesti lety

Rekonstrukce budovy Na Náměti je tématem, které se táhne už pěknou řádku let. Řešilo ho už i bývalé vedení města. Současné vedení Kutné Hory v projektu kontinuálně pokračuje. Ještě dávno před tím byla vypracována studie i s modelem zcela nové moderní knihovny na autobusovém nádraží. To mělo být přesunuto k nádraží vlakovému, s čímž se počítá i v současnosti. Bohužel doteď se spíše víc mluvilo než konalo a projekt knihovny byl před šesti lety dán k ledu.

Realizace byla velmi složitá

Cesta k vypracování a realizaci současného plánu byla tedy evidentně trnitá a především dlouhá. "Věděli jsme, co chceme, jak to má vypadat, jak to bude fungovat. Ale netušili jsme, kde na to získáme finanční prostředky," potvrdil starosta Kutné Hory Martin Starý.

"Zkoušeli jsme, co se dalo, protože celková částka je zhruba 100 milionů korun plus náklady na vybudování parkoviště. Několik pokusů a nápadů na řešení ztroskotalo, až jsme se nechali inspirovat u Vlašského dvora. Proběhla revitalizace a zpřístupnění památky. Předpokládali jsme, že když je tato klasicistní budova v památkové zóně, která je zapsána na seznamu UNESCO, že to bude stačit."

Prohlášení budovy za kulturní památku 

Jenže se ukázalo, že to chce mnohem víc. Když už město netušilo kudy kam, přišel chytrý a takticky vyspělý nápad. Ač to stálo další čas a hodně administrativních úkonů, tak se Kutné Hoře podařilo bývalou školu dostat na seznam kulturních památek. "Povedlo se to a ve spolupráci s příspěvkovou organizací města i s naší knihovnou. Budeme teď žádat o 95 % dotací na realizaci tohoto projektu," vysvětlil Starý s tím, že doufá v kladné vyřízení.

Existuje i plán B?

Kutná Hora by se o zamítnutí či akceptování dotace měla dozvědět do konce letošního roku. Pokud uspěje, je budoucnost jasná, bude se tvořit nová knihovna. Město ale má řešení i v případě, že se tak nestane. 

"Pokud neuspějeme, bude na rozhodnutí zastupitelů, co s budovou dál. Zda ji budeme nabízet k prodeji (je velká a specifická svými dispozicemi) nebo jí budeme opravovat. Především by šlo o to nejnutnější, což jsou okna a opadávající omítka. Byla by to investice několika milionů korun," dodal s odhodláním starosta. Uvidíme, jak to nakonec dopadne a jestli budou ke Kutné Hoře úředníci vstřícní.