Postihla vás jarní únava? Víme, jak s ní bojovat

Jarní únava je nepříjemná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná si stále říkáte, že zima není za námi. Občas se objeví den, kdy je opravdu chladno. Pravdou ale je, že jaro už je tady a to samozřejmě znamená, že s ním ruku v ruce přichází i únava. Víte, jak s ní bojovat? My ano.

Tohle není žádný prázdný pojem, ale jednoduše fakt. Stejně, jako se na lidský organismus dostavuje podzimní vyčerpání, tak na jaře zase přijde obligátní únava. Pokusili jsme se pro vás sestavit několik rad, které by na vaše tělo mělo během únavy příznivě zapůsobit. Jedná se o způsoby, jak se především přizpůsobit změně biorytmu ve vašem těle a okolí. 

Využívejte energii ze slunce
Slunce samozřejmě svítí po celý rok, ovšem nejvíce ostré a energické je právě v jarních měsících. Únava souvisí především s biorytmy probdělé zimy. Nedostatek slunečního svitu je vrahem sexuální aktivity a přináší deprese. Navíc vzhledem k tomu, že většinu času trávíte v uzavřených prostorech, tak je tu i vyšší riziko nákazy infekční nemocí. Když už tudíž na jaře sluníčko svítí, tak mu dejte šanci, aby vaše tělo nabilo energií.

Březen je nabitým měsícem. Řidiči mění pneumatiky, dámy zase zimní šatník za jarní, třeba se také odevzdávají daňová přiznání nebo se blíží studentům maturity. Právě to jsou důsledky nepříjemné jarní únavy.

Nadopujte se vitamíny

Jarní kašlíčky, rýmečky a chřipečky jsou tak trochu obligátní záležitostí. Způsobuje je především těsnější kontakt v uzavřených prostorách, což jde ruku v ruce s potenciální virovou nákazou. Je třeba tudíž nepodceňovat příjem vitamínů, a to především přírodní cestou. Žádná pilulka vám nenahradí čerstvé ovoce nebo zeleninu.

Vyčistěte organismus

Jaro je skvělým obdobím pro očistující detox. Jen si vzpomeňte, jak jste svůj organismus zatížili během vánočního a silvestrovského obžérství. Tam většina z nás moc na kalorie nekoukala, že? Detoxikace by tak neměla chybět. Ideální jsou kopřivové čaje, březová míza nebo také májové bylinné víno. Různé detoxikační čaje, případně nějaký den půstu jsou také vhodnou alternativou. 

Nepodceňujte dostatek spánku

Je velmi důležité, abyste si našli během dne alespoň sedm hodin času na kvalitní spánek, nejlépe pak bez veškerých rušivých elementů. To vám spolehlivě zajistí regeneraci mezi náročnými pracovními dny. Během víkendu si klidně dopřejte i o hodinku, klidně i o dvě více, rozhodně tím uděláte jen a jen dobře.

Změňte jídelníček

Těžká zimní strava by se pro vás měla stát během jarních měsíců naprostým tabu. Pokud už musíte jíst maso, pak to chce spíše bílé, nejlépe pak ryby. Klíčový je přísun ovoce a zeleniny. Právě první jarní bylliny jsou skvělé pro obranyschopnost těla. Zkuste třeba takovou pampelišku nebo pažitku a budete koukat, co to udělá s vaším tělem. 

Běhejte, jezděte na kole, cvičte - PROSTĚ SE HÝBEJTE
Zdravý pohyb by se měl stát vaší každodenní rutinou. Pokud s ním ale teprve začínáte, pak je jaro tím optimálním obdobím. Aktivita těla vám pomůže vaše tělo osekat o tuky, které jste nabrali během vánočních svátků. 

Zkuste si odpustit neřesti

Holdujete alkoholu či cigaretám? Zkuste si to odpustit. Kdy jindy je to rozumné než na jaře, kdy vše začíná krásné vonět, žít a také barevně zářit. Alkohol ani cigarety za vás nic nevyřeší a nepřinesou pro vaše tělo nic dobrého, pouze a jen naopak. 

Nestresujte se, relaxujte

Nejenom tělo, ale i mysl jsou na jaře ve velkém ohrožení. Je důležité, abyste se pečlivě věnovali sami sobě a relaxovali. Právě proto existují jarní prázdniny, během kterých by měla být rodina pospolu a jet si třeba zalyžovat nebo jinak zasportovat. Jednoduše dělat cokoliv jiného než pracovat, což je snad největší stresor lidstva.