Tragická smrt: Otec a syn zavaleni zeminou

Oba byli na místě mrtví.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Na místě byli okamžitě mrtví dva dělníci, kteří pracovali na stavbě v Čerčanech. Do výkopu, ve kterém otec a syn právě kopali, se sesunula zemina z přilehlého svahu. U nehody zasahoval speciální tým USAR, odborníci na vyproštění osob ze zavalených oblastí.

Tragédie se stala na statku Záhořany blízko u Přestavlk u Čerčan. Do výkopu, který byl na místě kvůli nové hydroizolaci budovy, se sesunula zemina z přilehlého svahu. V tom momentě však právě pokračovali ve stavebních úpravách dva dělníci. Otec a syn neměli šanci.

"Oba muži utrpěli zranění neslučitelná se životem, lékaři na místě konstatovali smrt," vysvětlila mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. V nebezpečném úseku bylo nutné nejdříve stabilizovat svah a pak vyprošťovat těla obou mužů.

Na místě jako první zasahovali hasiči a lékař. "Během okamžiku dorazila také policie a devět hasičských jednotek. O pomoc byl požádán USAR tým, který se specializuje na vyhledávání zavalených osob v sutinách," potvrdil za hasiče Petr Svoboda. Na místo vyrazili také hasiči z Kladna, kteří disponují kontejnerovými vozidly s potřebnými výztuhami a dalším materiálem. 

USAR tým je specializový nejen na vyhledávání osob a jejich vyproštění, ale i na prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. Hlavním posláním této výjimečné hasičské jednotky je záchrana co největšího počtu lidí v co nejkratším čase. Nutné je vždy zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře.

Zásah probíhal několik hodin. Těla byla vyproštěna bez zranění dalších osob. Rodina obětí již byla o tragické události informována.