Kolín bude utrácet: Kam město nasype další miliony?

Stavba bude vypadat úplně jinak
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dlouhá léta čekal Kolín na to, až bude budova, kterou lidé znají jako gymnázium, konečně trochu zušlechtěna. Město už zadalo projekt, díky kterému dojde k výrazným změnám v designu. Jak by to mělo ve finále vypadat?

Oprýskané tmavé stěny, kvůli kterým gymnázium obyvatele spíše odpuzovalo, než přitahovalo? To bude již za chvíli minulost architektonického skvostu Kolína. Město totiž zadalo projekt, díky kterému se obleče do nového kabátu, renovovat se budou fasády. 

Projekt je teprve na startu

Pokud všechno dobře půjde a nebudou žádné komplikace, pak by se obnova fasád měla uskutečnit během následujícího roku. Jen samotný projekt přišel hned na půl milionu korun. Utěšovat se lze tím, že stavba by měla pro opravách hodně prokouknout. Počítá se totiž také s restaurováním fresek a všech ozdobných prvků.

Kolínské gymnázium je střední všeobecně vzdělávací vnitřně diferencovaná škola připravující především pro studium na vysokých školách prakticky všech typů. Má vysokou úspěšnost v rámci následujích přijímacích řízení studentů na VŠ, přičemž patří k nejlepším v republice.

Město rekonstrukci zaplatí ze své kapsy

Kolín v rámci rekonstrukce fasád ukázal, že co se týká financí, rozhodně nemá hluboko do kapsy. Restaurování totiž bude hrazeno čistě z městských peněz. "Odhad by byl velmi předběžný, ovšem budeme se pohybovat v řádech několika milionů korun," řekl nám místostarosta Kolína Michael Kašpar.

Proč se nežádalo o dotaci?

Dotace by samozřejmě velmi ulehčila celkovou práci, bohužel v tomto případě to je tak trochu "mission impossible". V první řadě se dotací dočká skutečně malé množství žadatelů, jelikož Středočeský kraj má v tomto ohledu poměrně málo prostředků. K tomu všemu je případ kolínského gymnázia irelevantní v tom, že se nejedná o památku. Navíc objekt ani není zateplován. Podobné projekty čerpat dotace prostě a jednoduše nemohou.

Architektonické prvky zůstanou zachovány

Právě architektonicky je stavba bezesporu nejzajímavější. Je tedy jasné, že v tomto směru se město muselo pečlivě připravit zejména po projektové stránce. Vše samozřejmě musí proběhnout tak, aby se nic neporušilo. "Rekonstrukce rozhodně nijak nezasáhne do architektonicky cenných prvků, spíše naopak. Budou restaurovány a zachovány pro další generace," uklidnil místostarosta.

Projekt budovy byl dlouze konzultován s místními projektanty a také městským architektem. Kolín tudíž udělá vše pro to, aby minimalizoval šanci jakékoliv devalvace architektonické stránky budovy gymnázia. V Kolíně se obecně nebojí investic. Stačí jen vzpomenout na modernizaci místního terminálu. Holt když se daří, tak se daří.