Milovice přidají k divokým koním i smečku vlků! Chtějí zachovat "divočinu" a přirozenou rovnováhu

40 vlků bude lovit kopytníky v Milovicích.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Milovice se rozhodly k dalšímu kroku ve výzkumu začlenění divokých koní, zubrů a praturů do přírody. Už v pondělí by měla být v areálu vypuštěna velká smečka vlků. V bývalém vojenském prostoru totiž kopytníkům chybí přirozený predátor. 

Davy turistů dychtících po kráse divokých zvířat budou mít v Milovicích novou atrakci. Divocí koně, zubři a pratuři byli převezeni do Milovic už před dvěma roky. Zájem o ně však neklesá. Vedení České krajiny počítá s tím, že vlčí smečka ještě zvýší zájem turistů. 

"V naší nestátní rezervaci kopytníků se podařilo vybudovat jedinečný systém díky spásání vzácných stepí," vysvětluje Dalibor Kosál z České krajiny. Křehká biodiverzita se však dostala do ohrožení. Kopytníci bez přirozených predátorů se přemnožili, což může být velký problém právě vzhledem k velikosti areálu Milovické rezervace. 

Situaci je nutné řešit, a proto ekologové sáhli po netradičním řešení. Odstřel kopytníků by byl podle všeho v rozporu s přirozeným systémem, který se zde podařilo nastolit. "Rozhodli jsme se proto snížit populaci divokých koní právě vypuštěním asi 40členné skupiny vlků. Vlci jsou přirození nepřátelé, v divoké přirodě jde o naprosto běžně fungující systém," vysvětluje ekolog Dalibor Kosál.  

Obyvatelé okolních vesnic by si měli dávat dobrý pozor na vlky, kteří jsou schopní se podhrabat pod plotem. Obecní úřady už vydaly upozornění, aby si lidé nechtěli vlky hladit v domnění, že jde o psy. Pokud si nejste jistí, zde je odkaz na návod, jak vlky rozeznat. Když se vlci pohybují ve smečce, je lepší neutíkat. Zachovejte klid a hlasitě vrčte, vlci jsou vesměs plachá zvířata.

Vyhlídkové věže, které byly loni vystavěny, se tak stanou i vhodnými pozorovatelnami lovu divokých koní. Za vlky utratilo vedení České krajiny celkem 400 tisíc korun. "Dostali jsme množstevní slevu," pochvaluje si Kosál. Někteří lidé jsou znepokojeni právě dobou, kdy se k tomuto kroku rozhodli. Je totiž jaro a malá hříbata by se mohla snadno stát kořistí vlků. "Je to součást našeho plánu. V přírodě zkrátka fungují určitá pravidla a přežívají jen ti nejsilnější. Tak se udržuje populace zdravá a odolná," ubezpečuje vedoucí České krajiny. 

Filmové štáby, které v Milovicích často natáčí, si nápad s vlky rovněž pochvalují. "Chystáme se natočit časosběrný dokument Vlci ve smečce a strategie lovu. Věříme, že se během dokumentu podaří snížit populaci kopytníků zhruba na polovinu," nechal se slyšet německý filmař Valter Wolf.

A teď to nejdůležitější: Dokázali jste odlišit "fejkovou" zprávu, nebo vám na ní nepřišlo nic divného? Podobných věcí je dnešní internet plný, bohužel většinou je vydávan za pravdivé informace. Dnes jsme si však mohli trochu té fabulace dovolit, protože je apríl!!! Naletěli jste? Pošlete odkaz svým přátelům, třeba se chytí!