Nymburku chybí 4 miliony na sídliště. Kolik má dnes bezdomovců?

Skončí snad revitalizace?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velice nepříjemný problém musí řešit nymburská radnice. V rámci revitalizace sídliště totiž město nezískalo dotaci. Bude to znamenat konec prací a nárust počtu bezdomovců, protože nebude kde bydlet? Nebo má Nymburk plán B a sáhne třeba i do vlastních rezerv?

Vypadalo to jako projekt, který nemá trhliny. Nymburk totiž pět let v řadě dostával čtyřmilionové dotace na jednotlivé etapy revitalizace sídliště. Jenže letos nezískal ani korunu. Co to bude znamenat?

Nymburská radnice však o podobně smutném závěru nechce ani slyšet a boj o peníze nevzdává. Spíše naopak. Věří totiž, že se celá situace s dostací ještě v dobré obrátí. "Řešení máme takové, že neskládáme zbraně. Podobná situaci už tu byla dvakrát a vždy jsme nakonec dotaci získali," doufá v lepší zítřky starosta města Pavel Fojtík.

Město již podobnou situaci v minulosti řešilo

Nymburk opravdu může těžit z vlastní zkušenosti. Když dotaci naposledy nezískal, byl dokonce hluboko mezi "poraženými" a nakonec se vše v dobré obrátilo. "V roce 2015 jsme byli až devatenáctí "pod čarou" a nakonec na peníze přesto dosáhli," cítí se Fojtík pevný v kramflecích i tentokrát.

Proč to na šestý pokus nevyšlo?

Nymburští nejsou v podávání žádostí o dotace žádnými nováčky. Nelze tedy předpokládat, že by udělali nějakou zásadní chybu. Nebo je to snad jinak? "V dotační výzvě bylo málo peněz, k tomu všemu se sešlo příliš mnoho kvalitních projektů. Naše žádost tudíž byla vyhodnocena jako bezchybná, ovšem z důvodu nedostatku financí nám zatím nebyla přiznána požadovaná částka," pokračoval Fojtík.

Nymburk se stará

V poslední době se zde například podařilo otevřít moderní dialyzační středisko, které pomůže všem, kteří doposud museli na dialýzu dojíždět do okolních měst. Projektem rekonstrukce má projít také tamní krytý bazén.

Město problém s byty nemá

Pozastavení revitalizace však rozhodně nebude znamenat problém s počtem bytových jednotek. V Nymburku totiž není problém s nedostatkem bytů. "Rekonstrukce na sídlišti se týká nových komunikací a chodníků, ne bytů jako takových," uvedl starosta věci na pravou míru. 

Podobné informace budiž podpořeny faktem, že ve městě prakticky nejsou bezdomovci. Ví se maximálně o pěti a o ty je velmi dobře postaráno. "Všechny naše bezdomovce máme podchycené našimi terénními sociálními pracovníky, kteří jim pomáhají se vším, co je třeba," dodal Pavel Fojtík.