Kellner boj o Ledního medvěda vzdal. Co v Dejvicích postaví Pražák a Penta?

 

Bylo kolem toho pořádné halo. Projekt administrativní budovy Line, který dostal přezdívku Lední medvěd a měl vzniknout v proluce mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunská, definitivně nebude. Mohou za to zejména masové protesty veřejnosti. Teď se také konečně rozhodlo o budoucnosti prostoru na Vítězném náměstí. 

Když skupina PPF v čele s miliardářem Petrem Kellnerem přišla s nápadem postavit v Dejvicích administrativní projekt Line, vzbudila velké pozdvižení. V podstatě nebylo člověka, který by si tam stavbu absolutně nezapadající do okolní krajiny přál.

Kellner se nakonec z boje oficiálně stáhl loni na jaře, stejně jako z několika dalších problematických projektů typu nejvyšších mrakodrapů na Chodově. Vše převzala společnost Vítězné náměstí, kterou vlastnila Kaprain Group podnikatele Karla Pražáka (v minulosti působil v PPF jako manažer). Od toho později koupila padesátiprocentní podíl Penta Investments. Velký developer a obří investiční společnost se jeví jako hodně silný tandem k realizaci prakticky čehokoli.

Konečně je jasno

Od myšlenky kritizovaného Ledního medvěda se nakonec ustoupilo. Ovšem stále zůstávala otázka, co s pozemky? Teď to vypadá, že je jasno. V rámci aktuálně uzavřeného a podepsaného memoranda o vzájemném porozumění bylo totiž rozhodnuto, že místo původně zamýšleného kontroverzního projektu vznikne v proluce projekt výrazně obměněný. Ten bude plnit převážně bytovou funkci. 

V jeho rámci se ovšem počítá i s prostory pro komerční využití či veřejnou vybavenost. Výška objektu pak bude odpovídat hladině okolní zástavby i platnému územnímu plánu. Memorandum dále předpokládá uzavření dohody o narovnání, na základě které společnost Vítězné náměstí uhradí městské části veškeré dlužné pohledávky, na základě čehož budou oběma stranami zastaveny probíhající soudní spory. 

Zdá se, že spokojené jsou nakonec obě strany. "Těší mě, že náročná jednání nakonec přinesla kýžené ovoce v podobě rozumné dohody, která garantuje smysluplný a předvídatelný rozvoj samotného srdce naší městské části," usmíval se spokojeně starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Na druhou stranu, my vidíme jen konečnou a oficiální verzi. Kdo ví, co vše se opravdu za dohodou skrývá, jaké ústupky město udělalo