Kutnohorsko hlásí sběr jaterníku. Co všechno dokáže tahle "kouzelná" rostlinka?

Jaterník se u nás tolik nevyskytuje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Klasická medicína je určitě dobrá věc, nikdy bychom si nedovolili jakkoli hanět práci lékařů. Na druhou stranu, proč nevyzkoušet i nějakou tu alternativu? Po celém Kutnohorsku teď nasbíráte rostlinku, která má blahodárné účinky. V čem je jaterník tak výjimečný a proč bychom se jeho sběru neměli vyhýbat?

Jaterník podléška je bylinka s plazivými oddenky a poznáte ho podle toho, že má hluboce vykrojené listy, které připomínají játra. Právě proto má také svůj specifický název. Podléška se mu říká proto, že se v minulosti nacházel výhradně pod lískami.

Když se v těchto dnech projdete po kutnohorském okrese, můžete ho natrhat celé koše. Jaterník je rostlina rostoucí na hlinitých, slabě vlhkých půdách bohatých na mulovou formu humusu, preferuje neutrální pH, ale snáší i alkalické substráty. Takže nejde o nijak extrémně vzácnou kytičku. 

Poznávací znamení:

  • výška okolo 5-20 cm
  • listy jsou v přízemní růžici, tuhé, kožovité
  • květy mají tři listeny a nápadně připomínají kalich
  • okvětní plátky jsou blankytně až fialově modré
  • plody jsou nažky v kulovitém souplodí
  • kvete v březnu a dubnu
  • roste především v listnatých a smíšených lesích


Jaterník je obecně rozšířen v celé Evropě kromě jihu, severu a Velké Británie. Můžeme ho ale nalést i mimo Evropu. Příbuzné druhy se vyskytují v Číně nebo také na východě Severní Ameriky.

Příprava je velmi snadná. Jednu kávovou lžičku na šálek vroucí vody, patnáct minut louhujeme, scedíme a pijeme. Dáme si dvakrát až třikrát denně jeden šálek.
Jak ještě lépe: K přípravě čaje použijeme bylinkovou směs z listů jaterníku, natě vlaštovičníku, řepíku, benediktu, kořene čekanky a pampelišky.

Čím je výjimečný a jaké má účinky?

Možná si říkáte, když jste o něm nikdy neslyšeli, že asi nebude takovým zázrakem. Opak je ale pravdou. "Jaterník je, dá se říci, nenahraditelný. Je prvořadým lékem při tvrdnutí (cirhóze), zánětech (hepatitidě), zvětšení (hepatomegalii), rozpadu a slabé funkci jater (jaterní hypofunkce). Pomáhá při všech nemocech tohoto životně důležitého orgánu," shrnul jeho účinky doktor Zbyněk Mlčoch.

V lékárnách není k dostání

Pokud byste chtěli jeho skvělé vlastnosti poznat na vlastní kůži, pak si ho musíte nasbírat, protože v lekárnách k dostání není. "Při sběru dávejte pozor na kořínky, abyste porost co nejméně poškodili," radí Mlčoch. A jestli stále ještě váháte, tak přidáme ještě další "kouzelné" vlastnosti. Pomoci vám totiž může i tím, že zastavuje tvorbu kamenů a písku ve žlučníku a žlučových cestách. Je také výborný močopudný prostředek. Používá se i v nálevu na podporu vykašlávání.

Kutnohorsko hlásí jaterník, Benešovsko zase první houby

Někdo se chlubí jaterníkem, další zase prvními houbami. Právě ty se objevily v lesech u Kozmic a staly se úlovkem dvou mladých houbařů u Benešova. Šlo konkrétně o kačenky české, které chutnají jako klasické smržovité houby.