Komenského park má změnit tvář: Bude v Kolíně konečně místo pro odpočinek?

Tohle není park, který by lákal
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Současná podoba Komenského parku v Kolíně je značně nevyhovující. Nenabízí prakticky žadné aktivity a navíc působí dost nepřehledně. Město to však nechce nechat jen tak a slibuje novinky. Jaké? Bude park pro obyvatele konečně místem pro odpočinek a relax?

Komenského park je pro Kolín bezesporu důležitý. Je tedy logické, že město už se nemůže dívat na to, jak upadá a v podstatě se stává pouze průchozím bodem. S jeho nepřehledností a nevyužitelností chce konečně začít něco dělat. 

Přání města je jednoduché. Chtějí z momentálně nevyhovující plochy udělat místo, které bude chloubou města, bude lákat k aktivnímu pobytu a zároveň vybízet k odpočinku. Cílem je, aby se do kolínského parku jezdilo za odpočinkem i z okolních obcí.

"Věříme, že pro nalezení vhodného architektonického návrhu je nejlepší vyhlásit soutěž. Jedině tak se nezávisle a svobodně mezi sebou utkají různé názory, myšlenky a vize. Jedním ze zásadních předpokladů úspěšné architektonické soutěže je kvalitně zpracované a promyšlené zadání. To by mělo definovat požadavky města a zohlednit myšlenky a náměty místních obyvatel," popsal stávající situaci architekt Kolína David Mateásko.

Město má představu, ovšem chce pracovat s obyvateli

Radnice už má v hlavě určitý plán, jak by park v budoucnu mohl vypadat. Ovšem momentálně se snaží do projektu zapracovat hlavně tamní obyvatele. "Byla vyhotovena studie. Představu samozřejmě máme, ale nyní probíhá a ještě bude probíhat komunikace s lidmi, ti nám vyplňují dotazník a zjistíme tak jejich vize a přání," potvrdil k situaci místostarosta města Michael Kašpar.

Financování by se dotknout městských peněz nemuselo

Jelikož je na parku opravdu velmi mnoho práce, tak je vcelku pochopitelné, že půjde o velké finanční zatížení. S tím také v Kolíně počítají a rádi by získali dotaci. "Projekt jsme přihlásili do Nadace Proměny Karla Komárka, která podporuje zajímavé proměny veřejného prostoru po celé republice. V případě úspěchu by mohl být záměr realizován právě z této grantové podpory," popsal Kašpar možnosti.

Město se o obyvatele stará Vypadá to, že kolínská radnice odvádí skutečně dobrou práci. Financuje totiž mnoho projektů. Podle nejčerstvějších informací by se měla zušlechtit budova gymnázia formou nové fasády. Nový desing a tvář dostane také kolínský přestupní terminál nebo historická kašna. Letos došlo i k otevření Veigertovského domu

Na novou tvář si počkají

Hlavně nic neuspěchat. To je jasná strategie kolínské radnice. Dokud nebude projekt dostatečně připravený a obyvatelé neposkytknou dostatek názorů, tak se s parkem nic dělat nebude. "Na nic nespěcháme, chceme co nejlepší výsledek pro Kolín a jeho obyvatele. Proto realizace může být klidně až v roce 2019. Nevadí nám to," dodal Michael Kašpar. 

Obyvatelé by rádi veřejné ohniště

Jenže jaro je tady, a tudíž se blíží doba, kdy se lidé budou chtít po večerech bavit různými grilovačkami a opékačkami. Odpovídající prostor pro podobné aktivity však ve městě není.

Na Facebooku už se tedy řeší, kde je možné si bez případných pokut ohýnek rozdělat. Možná právě Komenského park by do budoucna mohl být takovým místem. Hlas lidu by měl být rozhodující. Na druhou stranu raději ani nedomýšlet, co se může stát ve chvíli, kdy se nějaká partička přiopije a začne s ohněm běhat mezi stromy a keři. Zkrátka pořádné zázemí už Kolín potřebuje jako sůl.