Ženy neřeší rakovinu prsu: Její podcenění je přitom smrtící!

Prevence je u rakoviny prsu klíčová
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rakovina prsu je v rámci nádorových onemocnění žen nejčastější u nás. Valná většina Češek ovšem tuto nemoc hodně podceňuje. Prevence je přitom klíčová. Co se děje v těle ženy, když se nádor přehlíží?

Všechny druhy rakoviny jsou velmi nebezpečné a veškeré příznaky by se měly okamžitě řešit s příslušným lékařem. Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Většina z nich si to ale neuvědomuje nebo ještě hůře, ani uvědomit nechce.

Právě včasný záchyt nádoru je pro úspěšnost léčby v tomto případě naprosto klíčový. V případě zanedbání se může stát neléčený karcinom smrtícím. Podle gynekologů dochází na pravidelnou preventivní prohlídku pouze čtyři ženy z deseti. Ročně se přitom zjistí kolem šesti tisíc nových případů rakoviny prsu.

Nejúčinější je vyšetření mamografem nebo ultrazvukem

Na podobné procedury by měly chodit všechny ženy starší čtyřiceti let pravidelně jednou za dva roky. Přístroje jsou totiž natolik dokonalé, že dokáží zachytit nádor již v počátku. V některých případech trvá několik let, než nádor naroste do takové velikosti, aby ho žena při samovyšetření byla schopna nahmatat. 

Některé nádory ale mohou růst opravdu velmi rychle, klidně i pár měsíců. Za tak krátkou dobu jsou schopné dorůst do velkých rozměrů a tzv. metastázovat. Nejdříve se objevují v lymfatických uzlinách a někdy vytvářejí záhy vzdálené metastázy. 

V České republice se objeví každoročně více než 6 500 nových případů onemocnění. To v reálu znamená 130 pacientek na 100 000 českých žen!

Otoky, bulky a zarudlý prs

První příznaky onemocnění jsou ovšem způsobeny až metastázemi. Postižení uzlin v podpaží se může projevovat bolestí a otokem ruky. Pomalu rostoucí nádory bývají omezeny často pouze na prs. Bulka v prsu ani nemusí být jediným projevem nádoru. 

Proč ženy prevenci podceňují?

Většina žen si vůbec neuvědomuje, že by mohly onemocnět, a tak na vyšetření nechodí a o prevenci ani nepřemýšlí. Některé se dokonce bojí, že by jim mohli lékaři “něco” objevit, další skupina se pak zase vymlouvá na rto, že na něco podobného nemá čas.

Často se také setkáme s tím, že se ženy bojí záření z mamografu a považují ho za škodlivé. Proto pak podobné vyšetření naprosto ignorují. "Samozřejmě, že se při vyšetření prsů mamografem nebo ultrazvukem může odhalit nějaká nejasnost či přímo nádorové onemocnění. V tomto případě dávejte pozor, co vám lékař říká, jakmile nerozumíte, ihned se zeptejte. Jen když přesně pochopíte, o co se jedná, budete důvěřovat všem dalším naplánovaným krokům," radí MUDr. Miroslava Skovajsová z Mama centra v pražských Hájích.

Jak se nádor léčí?

Léčba může probíhat několika metodami, většinou se jich využívá více najednou. Opět je tu klíčová prevence a fakt, že čím dříve se ložisko objeví, tím bude léčba pro tělo šetrnější. Žena často díky prevenci nemusí přijít o celý prs nebo dokonce ani není nucena podstoupit obávanou chemoterapii. 

Každá léčba je samozřejmě nepříjemná a v rámci rakoviny prsu není výjimka. Malý nádor je ale menší nepříjemností než ten velký, kde je také daleko menší naděje na uzdravení. 

Rakovina prsu je u nás smrtící. Každý rok na následky karcinomu zemře takřka 2 000 českých žen, to odpovídá 35 případům úmrtí na rakovinu prsu v přepočtu na 100 000 žen. 

Snížení mortality onemocnění je složité

Česká republika se jako většina evropských zemí připojila k zahájení celoplošného mamografického screeningu, který umožňuje ženám ve věku 45-69 let pravidené preventivní vyšetření. V dalším vývojovém programu byla dokonce horní věková hranice zrušena. Screening je bezplatný, jelikož ho hradí prostředky veřejného zdravotního pojištění.