Nymburk se spojil s PID a mění i názvy zastávek: Co to přinese?

Nymburk konečně obohatil PID
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dlouhé roky čekání jsou u konce. Nymbursko konečně vstoupilo do Pražské integrované dopravy a to znamená spoustu výhod. Dojde i přejmenování některých nymburských stanic. Nebude však podobná změna obyvatele mást?

Ke slavnostnímu aktu došlo v Nymburku přímo na autobusovém nádraží. Pro cestující to zmanená více změn, než by se možná na první pohled mohlo zdát. Největším přínosem bude bezesporu fakt, že mohou cestovat na jednu zakoupenou jízdenku až do Prahy i v případě, že začnou jízdu autobusem a budou přestupovat třeba na vlak. Jízdenka půjde využívat v pražském metru a tramvajích. 

Frekventovanější spoje v Nymburku

Další inovací prochází i samotná integerovaná doprava v Nymburku. Byly přidány další linky zejména v odpoledních a večerních hodinách. Autobusů nyní jezdí výrazně více, ale jízdenky po městě stále zůstávají na deseti korunách. 

Pražská integrovaná doprava Do systému je integrováno celkem 406 linek (175 městských autobusů, 155 regionálních autobusů, 33 vlakových linek, 34 linek tramvají, 5 přívozů, 3 linky metra a lanovka).

Cestující si musí zvyknout 
Možná jedinou komplikací celého vstupu do PID je přidružená změna názvů hned jedenácti zastávek. Ty už totiž neodpovídaly realitě a nutně musely být aktualizované. Podle všeho by to ale problémy cestujícím přinášet nemělo.

"Zastávky byly přejmenovány z důvodu aktuálnosti názvů i z důvodu snazší orientace. Například Habeš, stavebniny byly přejmenovány na Jednotu, neboť právě zmíněné stavebniny tam už několik let nejsou," uvedl starosta města Pavel Fojtík.

Podobně jsou na tom i ostatní zastávky. "Nymburk - železniční stanice Nymburk město je zase případ takový, že si ji nikdo z obyvatel nespojoval s blízkostí místního nádraží. Nově se tudíž bude jmenovat U Růžáku, což je návez ulice, kde právě zmíněná zastávka nejblíže leží," dodal Fojtík a naznačil, že spíše dojde k větší přehlednosti než k chaosu v hlavách obyvatel. 

Jenže ne všechno je teď v Nymburku růžové. Město řeší poměrně nepříjemný problém v rámci revitalizace sídliště. Neobdrželo totiž dotaci a celý projekt se tak pozastavil. "Řešení máme takové, že neskládáme zbraně. Podobná situaci už tu byla dvakrát a vždy jsme nakonec dotaci získali," stále věří starosta města.

Vzdálenost z Prahy do Nymburka je 53 kilometrů. Autem vám to bude trvat zhruba padesát minut. Kdybyste chtěli letět, jste tam za pouhých šest minut.

 

Kolín modernizuje, Poděbrady také v PID

Doprava se v posledních týdnech řeší i v dalších středočeských městech. Kolín pracuje na budoucí modernizaci terminálu, do kterého se chystá nasypat miliony korun. Poděbrady zase na začátku března vstoupily do PID a pro cestující tak vznikla obrovská tarifní výhoda.

Mohou totiž při cestě do Prahy, stejně jako v Nymburku, kombinovat různé dopravní prostředky a přitom mít koupenou pouze jednu jízdenku. To, po čem se volalo, je tedy konečně tady. Středočeský kraj však slíbil daleko větší integraci. Takže jsme zvědaví, jak bude svá slova dále měnit v praktické činy.