Mělník chystá nový přístav. Co všechno získají obyvatelé města?

Takto by měla vypadat plánovaná plavební komora v Přelouči. Mělník čeká mnohem menší stavba.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V polovině roku 2013 se rozhodlo, že Ředitelství vodních cest ČR a soukromý investor postaví nové přístaviště pro osobní lodě na soutoku Labe a Vltavy v Mělníku za zhruba 30 milionů korun. Nějaký ten pátek však už uběhl a nestalo se prakticky nic. Teď to vypadá, že se staré plány oprášily a prý by se mělo konečně začít budovat. Možná dokonce v daleko větších rozměrech, než se původně zamýšlelo.

Podle stejných not už se v Mělníku zpívá několik let. Přístaviště je potřeba, na tom se shodují prakticky všichni. Spojit to s rekreačním areálem, to by také šlo. Ovšem někde tady to vždycky skončilo a plány se uložily k hluboko do šuplete. Teď to však vypadá, že vize konečně dostanou reálné obrysy. 

Město se totiž zavázalo, že k přístavišti vybuduje mobilní sociální zázemí, aby šlo kdykoli odstranit. To byl jeden z vážných zádrhelů, protože lokalita je hluboko v záplavové zóně. Tudíž existuje opodstatněná hrozba, že cokoli se vybuduje, velká voda zničí. A kdo by chtěl dávat peníze do něčeho takového? 

Co všechno je v plánu?

Investorem přístaviště bude Ředitelství vodních cest, které si však dalo podmínku právě ve spolupráci s městem. To by se zároveň mělo stát i provozovatelem. Přípravy už začaly. Na místě se vybudovala kanalizace, jsou připravené i přípojky pro zázemí a další nezbytnosti. V plánu je také stavba slunečních lázní, které by měly být přímo spojeny s přístavištěm. "Zažádali jsme o dotaci. Pokud ji nezískáme, budeme muset alespoň nějakou část platit z městského rozpočtu. Ale uvidíme, jak se to vyvine," uvažuje starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

Obyvatelé Mělníka tak získají skvělé místo, kde si budou moci užít klidu a zároveň se i pobavit. Otevřeno bude všem, včetně například cyklistům, pro které by to tak mohl být zajímavý záchytný bod. Počítače s vybudováním několika sportovišť, stánku pro občerstvení nebo dětských koutků. Bohužel pro Mělník je to s již zmíněnou dotací dost na pováženou. Loni totiž zastupitelé projekt neschválili a i když později změnili názor, vhodná dotace se nestihla vypsat včas.