Stavba nákupáku v Milovicích rozdělila obyvatele: Co se jim nelíbí a jak reaguje město?

 

Již v průběhu letošního léta se otevře v Milovicích nové obchodní centrum. Obyvatelé ale mají trochu smíšené pocity. Co se jim nelíbí a jak na jejich kritiku zareagovalo město?

Vítězoslavný pocit z faktu, že ve městě bude stát konečně vysněné obchodní centrum, má trochu hořkou pachuť. Vše totiž ani zdaleka není takové, jak si obyvatelé vysnili. Jejich přání bude splněno jen z části. A nejspíše bude mít i mnoho much.

Veškeré obchody situované na jedno místo

Ač se obohacení města o nákupní park zdá jako ta dobrá volba, jsou tu i určitě nedostatky. Především pak s lokalitou. Mnoho obyvatel města si stěžuje na to, že se staví v prostředí, kde již spousta obchodů je, a zapomíná se na jiné části Milovic. 

"Na jednom čtverečném metru je tu Tesco, Penny, dále pak Teta a Kik. Na druhé straně města je jeden konzum, který má velikost garáže. Lidé, kteří nemají auto, si horko těžko nakoupí," zareagovala na stavbu obchodního centra paní Ella Olmerová prostřednictvím Facebooku. Její názor si mnoho dalších obyvatel vzalo za svůj. 

Nápad dobrý, ne struktura obchodů

Mezi obyvateli obecně panuje optimismus vůči stavbě centra. Ovšem horší už je to s názorem na strukturu obchodů. Další vietnamskou prodejnu totiž nepotřebují a nechtějí. "Líbilo se mi to, než jsem zjistil, co tam bude za obchody," skepticky uvedl Tomáš Urbánek na fakt, že nabídka asijských krámků bude i v novém centru. 

Kladně se tak nejspíše hledí pouze na fakt, že bude konečně ve městě obchod s elektronikou. Chybí ale pořád místo, kde si lidé mohou nakoupit sportovní zboží nebo obuv. Pravdou je však i to, že nespokojení se najdou vždy a všude a nic nikdy nejde udělat tak, aby nezazněla kritika.

Město se od celé situace distancuje

Zkoušeli jsme zjistit, jak na celou situaci a stavbu obchodního centra reaguje město Milovice. Tam je to ale poměrně jasné. "Stavba byla záměrem investora a celý nákupní park je v soukromém vlastnictví," zareagovala mluvčí radnice Lucie Petrtýlová.

"Město jednoduše nemělo možnost jakkoliv do celé situace zasáhnout. Investor si vybral místo a začal stavět. Neměli jsme vliv ani na prodej pozemku. Měl ho totiž ve vlastnictví soukromník a ten ho přeprodal." 

Staví se i jinde

Milovice nejsou jediným místem, kde se bude stavět nové obchodní centrum. Nákupák vyroste i v Kutné Hoře a měl by být v podobném stylu jako ten, který stojí v Čáslavi. Samozřejmostí bude velký obchod s obuví, oděvy a také elektronikou. Stavba by měla finišovat v říjnu letošního roku.