Krade lékařům pacienty: Dieta na rakovinu nebo depresi

Tahle dieta vám v životě rozhodně pomůže
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Výzkum za výzkumem dokazuje jediné. Ketóza je vynikající odpovědí na opravdu velmi dlouhý seznam zdravotních problémů. Ten začíná u obezity, pokračuje přes deprese a končí někde na smrtelné rakovině. Co to vlastně ketóza či ketogenní dieta je?

Ketóza, nebo také jinak řečeno ketogenní dieta je vlastně obligátním způsobem stravování, které posune váš metabolismus ze spalování cukrů do spalování tuků. To je vlastně proces, kterého chce ve svém těle docílit každý, kdo začíná s jakýmkoliv typem diety.

Co to vlastně ketogenní dieta je?

Základem budíř fakt, aby 50-70 % vašeho denního kalorického příjmu tvořily výhradně zdravé tuky, což jsou například:

  • syrové ořechy a semena
  • kokosový olej
  • vejce - pouze z volného chovu nebo nosnic chovu slepic
  • avokádo
  • len nebo lněný olej

Příjem sacharidů je v tomto druhu diety opravdu naprosto minimální. Vaše tělo si ovšem energii musí nějakým způsobem vytvořit, proto tuk využívá tím, že spaluje tuky místo toho, aby využívalo sacharidů. Jinak řečeno dochází k tomu, že ve vašem těle je nedostatek cukru, tudíž je tělo donuceno získávat energii z tuků. 

Jak tělo na ketózu reaguje?

Zpětná vazba od vašeho těla vzniká formou produkce ketonů, které se vyrábí z tuků v játrech. Konečným cílem správně provedené diety je pak přenutí těla do stavu spalování tuků. Dosáhne se toho nikoliv hladověním, nýbrž celkovým střádáním. 

Možná to ani nevíme, ale naše tělo má extrémní schopnost adaptace. Dokáže zpracovat cokoliv, co do něho vložíte. Když tudíž zásobíte tuky a odeberete cukry, začnou využívat ketony jako hlavní zdroj energie. Snížení příjmu cukrů je nejjednoduším způsobem, jak zhubnout. Tato dieta se stará o to, aby jejich příjem byl držen na skutečně nízké úrovni. 

Naopak se dbá na to, aby byl adekvátní příjem bílkovin a zvýšený příjem tuků, ovšem pouze zdravých, rozhodně ne jakýchkoliv. Takto jemným způsobem se podporuje tělo, aby si vzpomnělo, že je schopno využít zdravý tuk jako formu primárního zdroje energie.

Dieta vám pomůže v boji s rakovinou

Tato velmi nebezpečná nemoc si totiž v cukru libuje. Právě ten totiž vyživuje rakovinné buňky a podporuje jejich růst. Na druhé straně ale tyto buňky nejsou schopné spalovat tuk. Pokud jim tudíž cukr nedáme, způsobíme, že následně dojde k jejich odumírání. Zdravé buňky problém se spalováním nemají, napadené ovšem ano, a to poměrně velký. 

Ketogenní dietu vymyslel v roce 1921 Russel Wilder. Doktor Wilder ji využíval k léčbě refrakterní epilepsie u dětí. Dietu tvoří z 90 % tuk a přináší výhody v léčbě, podobně jako účelové hladovění.

Chrání mozek a nervovou soustavu

Ketogenní dieta je primárně velmi chudá na sacharidy, což je velmi prospěšné v rámci boje s neurologickými onemocněními. Efektivní je dokonce i při minimalizaci Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. V jedné ze studií se dokonce prokázalo, že díky ketóze došlo o 43 % zlepšení již po prvním měsíci!

Ketogenní dieta je doporučována i v rámci boje s autismem. Ketogenní dieta je schopna stav jedinců s touto nemocí vylepšit již po půl roce. Slibné výsledky ukazuje použití této diety i při dalších zdravotních problémech - migerény, deprese, stavy úzkosti a podobně.

Klíčová slova: