Jiří Tůma: Z garáže až mezi top prodejce aut

Jiří Tůma rád vzpomíná na své podnikatelské začátky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V garáži začínala podnikat řada úspěšných firem jako Amazon, Disney nebo třeba česká rodinná firma TUkas. Dnes se řadí mezi jednoho z největších prodejců aut v naší zemi. Na úplné začátky v podnikání ale majitel Jiří Tůma nezapomíná.

Dnes je společnost TUkas jedním z největších dealerů aut v zemi. Ale jaké byly vaše podnikatelské začátky?
Už za socialismu jsme s bratrem snili o vlastní dílně, kde bychom soukromě provozovali autoopravárenské služby. To se ale nedařilo, protože se v té době podnikat nemohlo. Alespoň jsme tedy koupili autojeřáb, který jsme provozovali pro JZD Jílové do té doby, než nám ho po půl roce sebrali.

Což vás ale od  podnikání neodradilo...
Jakmile se po listopadu 1989 naskytly nové možnosti, zažádali jsme o zvláštní povolení národního výboru a založili první autoservis. Podnikat jsme tenkrát začínali v garážích našeho rodinného domku.

Kdy jste začali s prodejem aut?
S novou vlnou polistopadových podnikatelů hlad po autech rychle rostl.  Když se ještě snížila daň z obratu, prodej aut se rozběhl. Z garáže jsme tenkrát v říjnu 1991 prodali nejvíc aut v republice. Třiapadesát za jediný měsíc!

90. léta byla pro schopné podnikatele skvělý odrazový můstek...
V té době to šlo rychle. V roce 1991, kdy se už dalo normálně podnikat, jsme založili firmu TUkas. V květnu jsme měli obrat 300 000 korun a v prosinci už 22 miliónů při sedmi lidech. Byly to krásné začátky a všichni na to moc rádi vzpomínáme. Doteď jsou mezi námi lidi, se kterými jsme začínali.

Kdy jste prodej zprofesionalizovali?
Jakmile se rozeběhl prodej, šlo to ráz na ráz. Bylo nám jasné, že v garáži zůstat nemůžeme a v roce 1993 jsme otevírali náš první showroom se servisem pro značku Škoda.

Jak jste rozšiřovali prodejní síť?
Rozvoj byl rychlý. Všechny peníze, které jsme vydělali, jsme vždy vraceli zpět do byznysu. Za pomoci úvěrů jsme postavili nové autosalóny nebo vybudovali lakovnu a klempírnu. Také jsme rozšířili autorizovaná dealerství například o Volkswagen a o další značky.

Také se vám podařilo sloučit několik autosalónů...
Kvůli nízkým maržím se řada prodejců dostala do finančních problémů. První akvizicí byl Auto-Staiger CZ a před pár lety Auto Adámek. V současné době také uzavíráme koupi ČSAO Praha – Černokostelecká, kde jsme již většinovým vlastníkem.

Jaké jsou výhody budovat firmu s rodinou?
Rodinná firma je jednou z nejpružnějších kategorií řízení. Obecně platí, že čím více majitelů, tím více dohadů. Podle učebnic je první firemní krize zapříčiněna krizí vedení. Spousta rodin spolu kvůli rozkolům ohledně vedení firmy válčí. My jsme v tomto směru měli s bratrem velkou kliku.

Jak jste se takových krizí vyvarovali?
Přesto, že jsme s bratrem dva majitelé, od začátku jsme si přesně vytyčili role. Mého bratra baví provoz. Já se zase rád věnuji obchodu, rozvoji a ekonomice.

Jak se vašemu podniku daří dnes?
V současné době skupina TUkas zastupuje 7 automobilových značek a celkem jich 11 servisuje v autorizovaných servisech. Nyní jsme v Modřanech otevřeli nový showroom Kia Red Cube TUkas Auto Adámek o velikosti 400 metrů čtverečních. Naší velkou výhodou je, že jsme jednou z mála firem, která má dost pozemků a prostoru na rozvoj.

Najdete si vůbec někdy čas relaxovat?
Teď, když jsem předal vedení obchodu profesionálnímu managementu, je času víc. I když se přiznám, že odejít a nekecat do chodu firmy je velmi těžké. Náš marketingový tým měl ale skvělý nápad, který mou pozornost od firmy odpoutal. Někde se jim podařilo koupit ten náš původní autojeřáb, na kterém jsme s bratrem jezdili v roce 1985. Koupili jsme ještě jeden a tak teď ve volných chvilkách skládáme veterána.

Klíčová slova: