Drony útočí: Nymburk jako první v republice představil novou hasičskou pomůcku

Nymburk přišel s inovací
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zajímavým primátem se pyšní město Nymburk. Jako první v republice se zde začaly testovat drony pro potřeby hasičů na ostrých výjezdech. K čemu by mohly v budoucnu sloužit?

Konec minulého roku přinesl podpis zajímavé darovací smlouvy a také smlouvy o spolupráci se společností Aerovision. Ta je předním světovým výrobcem bezpilotních letounů se sídlem v Příbrami. Dílčí komponenty pro špičkové bezpilotní letouny se nově vyrábí také v Nymburku.

A právě místní hasiči byli jako jedni z prvních v Česku vybavani bezpilotním letounem pro své potřeby. Část výjezdové jednotky nyní projde odborným výcvikem pro práci s pilotáží a specifickými podmínkami letového provozu. Protože naučit se stroje správně ovládat není žádná legrace, byť by se to tak mohlo na první pohled zdát. 

Jaké má vlastně využití?

Portfolio funkcí, které dron má, je skutečně velmi široké. Dá se samozřejmě také očekávat, že Nymburk nebude jediným městem u nás, který se pokusí jeho vlastností využít. 

"Bezpilotní letoun díky on-line kameře umožní monitoring například při povodních, hledání ohnisek požáru nebo u narušených plášťů budov po jejich destrukci, rozsáhlých polí, lesů či pátrání po pohřešovaných osobách v nepřístupném terénu. Je zde taktéž možnost okamžitého přenosu obrazu na krajské operační středisko či štáb velitele zásahu, pokud je u větších událostí zřízen," uvedl starosta nymburských hasičů Zdeněk Vocásek. 

Dron je bezpilotní letoun, který může být řízen na dálku nebo létat samostatně pomocí předprogramovaných plánů či složitějších dynamických autonomních systémů.

Pro co bude určen a jaké jsou výhody?

Dron se bude primárně využívat v Nymburku a okolí. Vyžádat si ho však může v případě potřeby i operační středisko HZS Středočeského kraje. 

Obrovským přínosem je v tomto případě ekonomické hledisko věci. Povolání klasického vrtulníku se pohybuje v řádu desetitisíců za letovou hodinu. Bezpilotní letoun má náklad několikanásobně nižší. 

Vývoj dronů a obecně bezpilotních letounů je na vzestupu. Využití by mohly najít i v rámci přepravy během výrobních provozů, což by byla dobrá zpráva třeba pro automobilku Škoda v Mladé Boleslavi. Dobře použitelné by mohly být i pro armádu třeba jako vyhledávač nevybuchlé munice. 

Doručování zásilek

Něco podobného minulý rok testovala po vzoru německých či švýcarských pošt i Česká pošta. V tomto případě se ale vše ještě musí doladit především po stránce zákona a také financí. Drony totiž dle právní legislativy nemohou létat k domům, což je samozřejmě v rámci doručování zásilek kardinální problém.