Na REGIONÁLNÍM trhu v Dobříši měli sýry z POLSKA. Je to běžná praxe?

Sýr evidentně není z regionu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Regionální farmářské trhy jsou už podle svého názvu místní, kladou důraz na lokální potraviny a výrobky. Nebo by alespoň takové být měly. Sem tam se však v revíru objeví škodná. Tak jako nedávno v Dobříši. 

Neděláme si příliš velké iluze, že by úplně každý farmář a prodejce na jakémkoli trhu napříč republikou byl stoprocentně poctivý a opravdu nabízel pouze tak kvalitní výrobky, jaké avizuje. Dokonce jsme asi schopni leccos odpustit těm nejmenším, kteří nemají snadný život. Navíc většinou nenakupujeme v takovém množství, aby se to nedalo přejít úsměvem a příště si dát zkrátka pozor. 

Jenže někdy to zkrátka hraničí s drzostí a pak je třeba se hlasitě ozvat. "Bláhově jsem se domnívala, že na farmářském trhu jsou ke koupi pouze produkty farmářů a pěstitelů z blízkého okolí," napsala na sociální síť paní Renata, která o víkendu navštívila Dobříšský regionální trh. Její maminka si ve stánku koupila parený sýr.

"Nenapadlo nás se podívat, zda není náhodou někde zakoupen a zde na trhu pouze s velkou přirážkou "přeprodán". Ano, produkt vyroben v Polsku a prodáván mezi, nyní se pouze domnívám, protože nebylo možno poznat, vlastními výrobky. Pravidla pro trhovce neznám, ale určitě nejen za sebe mohu říci, že tento způsob prodeje se mi opravdu nelíbí a jsem z něj zklamaná," zlobila se oprávněně paní Renata. 

Co na to organizátorka?

Samozřejmě nás zajímalo, jestli jsou v Dobříši tyto praktiky běžné. "Rozhodně ne. Pán se na trhy přihlásil poprvé s tím, že má domácí sýry. Toto dopředu zkontrolovat nemohu. To, že ve skutečnosti prodával nějaké polské sýry, jsem zjistila až na místě a několikrát ho vyzvala, aby výrobky stáhl," zareagovala za organizátory zmíněných trhů Nikol Sevaldová.  

Zatímco doma v Polsku stánkař sýr prodával v přepočtu za 50 korun, v Dobříši za 90 až 100 korun.

Bohužel se jí nepodařilo obchodníka přimět, aby své zboží stáhl a místo opustil. "Můžu zaručit to, že tento pán se již na farmářských trzích neobjeví. Je to po dlouhé době ojedinělý případ, takže mě i mrzí, že paní, která psala, trhy jako takové hned odsoudila. Za mě mohu s čistým svědomím říct, že ostatní prodejci jsou opravdu z okolí a prodávají svoje výrobky."

Není důvod těmto slovům nevěřit a také je zřejmé, že vyjít po dobrém se všemi podnikateli na trhu asi není úplně snadné. Na druhou stranu je také pochopitelné rozhořčení paní Renaty. Ta si domů přinesla výrobek, který jen velmi vzdáleně připomínal to, co si v dobré víře kupovala. Jasně, nestala se asi žádná velká tragédie. Nicméně organizátoři podobných akcí určitě nic nezkazí tím, když budou prodávané zboží o něco víc kontrolovat předtím, než se začne prodávat.