10 míst, kde strávit Velikonoce ve Středočeském kraji

Zkuste kostel!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Velikonoce nám krásně prodlouží víkend. Díky čtyřem volným dnům tak získáte dostatečně dlouhý čas na to, abyste stihli všechno, co je potřeba, a pořádně si letošní Velikonoce užili i s celou rodinou. Tady je deset tipů, kde jarní svátky prožít.

Děti jistě ocení nějaký pohyb a seznámení s velikonočními tradicemi. Většina akcí se dá i zkombinovat a vy si tak můžete namíchat krásné dlouhé jarní svátky přesně podle vaší chuti. Svezte se parním vlakem, vyrobte si velikonoční dekoraci, užijte si hudbu a trhy. Pak doma v klidu počkejte na zajíčka a zajděte do kostela!

  • Projeďte se parním vlakem na hrad Křivoklát

Celý víkend se můžete vozit parním vlakem na tradiční křivoklátské vítání jara. Pokud vás více než lidové tradice zajímá historie techniky, pokračujte Křivoklátským expresem až do Lužné u Rakovníka a navštivte železniční muzeum!

  • Zůstaňte doma

Pravý relax a pohoda, kterou jinak nezažijete? Vypněte budík a užijte si prodloužený víkend. Odmontujte zvonek a nenechte se rušit žádnými koledníky. Nohy si dejte nahoru a uvařte si něco dobrého. 

  • Benešovský jarmárek 

Celodenní jarmark s ukázkou tradičních řemesel a bohatým doprovodným programem vás čeká na náměstí v Benešově. Na Malém náměstí se bude konat dobové řemeslné tržiště, Masarykovo náměstí bude zaplněno stánky s občerstvením a dvěma pódii, na kterých se střídají kulturní vystoupení. 

  • Kostel 

Ačkoliv se dnes často zdá, že Velikonoce jsou jen další komerční bublinou stejně jako Vánoce, vy osobně jim můžete vdechnout nový význam. Zkuste si připomenout křesťanské tradice a zajděte do blízkého kostela. Nejhezčí kostel mají v Kutné Hoře, ale ani ostatní nejsou vůbec špatné! Vyberte si ten nejhezčí!

  • Navštivte příbuzné

Kdy jindy než o svátcích se odhodlat k povinnému kolečku po všech příbuzných a přátelích, které jinak zanedbáváme? Užijte si sváteční čas v rodinném kruhu a uvidíte, že nebudete litovat; a pokud ano, můžete si říct, že máte zase na nějaký čas "pokoj".

  • Tradiční Velikonoce v Čelákovicích

V Čelákovicích zahraje na náměstí venkovská dudácká kapela Bedrník a užijete si s dětmi také folklorní soubor Jizera Liberec. Děti budou mít možnost si v dílničkách nazdobit vajíčka a na výstavě drobného zvířectva mohou hledat velikonočního zajíčka.

  • Zámek v Mníšku pod Brdy

Vezměte děti do Mníšku pod Brdy na Velikonoční veselici s kuřetem! Bude co poslouchat a možná si i zatančíte. Děti si užijí hlavně představení a připravené hry nebo výtvarné tvoření. Ochuzeni nebudete ani o prohlídku zámku. Jen si dejte pozor, aby vás omylem neprobodli šermíři. 

  • Velikonoční Náplavka

Nejlepší způsob, jak prožít tento jarní svátek v Praze, je rozhodně zajít na náplavku a nakoupit si něco dobrého na farmářských trzích. Seženete i pomlázky, kraslice a velikonoční dekorace. S křupavým mazancem v ruce se všechny vaše problémy rozplynou. (Pokud vám ho nesebere a nesní labuť.)

  • Mělnický jarmark 

Po krátké zimní odmlce se opět na mělnické historické náměstí Míru vracejí Mělnické trhy. Začnou v sobotu před svátky. Jarmark v tento den bude trhem slavnostnějším, s prodlouženou dobou konání. Nedílnou součástí velikonočních trhů bude i letos zavedený bleší trh. Nebude chybět dobrá muzika, tematická velikonoční dílna pro děti a můžete se těšit také na divadelní představení.

  • Berounské sváteční tvoření

Se svátky ožije Husovo náměstí v Berouně velikonočními koncerty i jarmarkem. Na pódiu u kašny se postupně vystřídá několik účinkujících z berounských škol, školek a dalších organizací. Zajímavý velikonoční program připravilo premiérově i nové Muzeum berounské keramiky. V jeho keramické dílně si budete moci sami vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu nebo uplést pomlázky.