Kutná Hora a nové nádraží: Planý slib či budoucí luxusní devíza?

Křižovatka U Podlipných
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V souvislosti s Kutnou Horou se momentálně hodně skloňuje projekt výstavby nového autobusového nádraží. Na něco podobného se ve městě čeká již opravdu velmi dlouho. Kdy se mohou obyvatelé na nový terminál těšit a nejsou to opět jen plané sliby?

Nový terminál autobusového nádraží v Kutné Hoře je sice hudbou budoucnosti, ovšem takovou, na kterou se již pomalu sepisují noty. Měl by být vybudovaný v prostoru mezi vlakovou stanicí Kutná Hora město a bývalou drážní budovou. V současnosti na této ploše leží spousta nevyužívaných pozemků.

Kdy by se mělo začít stavět?

Podobná otázka je samozřejmě nasnadě, nicméně odpověď se na ni hledá opravdu velmi těžko. "V současné době máme studii a analýzu prostoru. Vše je teprve na začátku," vyjádřil se Martin Kremla z kutnohorské radnice, který má na starosti investiční záměry města. 

Budoucí autobusové nádraží či terminál by mělo být umístěno na ploše třikrát menší, než je to současné. Momentálně přitom zabírá 9 000 m². Ušetří se tak poměrně dost místa, které může radnice využít k dalším stavebním projektům. 

Kutná Hora renovuje 

V poslední době došlo ve městě k opravám Dačického domu, který se proměnil z ruiny v chloubu města. Bývalou základní školu pak dokázali přestavět v další kulturní památku a je jasné, že v tomto ohledu Kutná Hora odvádí skutečně velmi dobrou práci. 

Lokalita jako největší výhoda

A ještě jeden velký motiv tu je. Mělo by se totiž stavět na místě, které je v blízkosti vlakové zastávky, došlo by tak k propojení autobusové a vlakové dopravy. Jednalo by se tak o otevřenou a důstojnou plochu. 

Jak by mělo nové nádraží vypadat? Cílem je prý co nejpřehlednější a nejvzdušnější. Autobusy by měly z jedné strany odjíždět a z druhé přijíždět, hlavně žádné velké komplikace. 

Jak se to zaplatí a co se ještě postaví?

V rámci této lokality se počítá u bývalé drážní budovy s vybudováním osmapadesáti míst pro auta. Samotná budova pak bude obsahovat zázemí a také kanceláře. V prvním patře by pak měla být například úschovna, půjčovna kol či kavárna. 

Podobný projekt a jeho realizace přitom znamená vynaložit skutečně velké množství finančních prostředků, které se většinou v radniční kase nenajdou. Město se tak pokusí potřebný peníz získat jinou cestou. "Pokud projekt bude pokračovat, tak se určitě o dotaci pokusíme. Studie se ale nejdříve musí projednat a schválit," vysvětlil Kremla.

Modernizovat budou i v Kolíně

Kutná Hora není jediným středočeským městem, které bude inovovat nádraží. Něco podobného čeká i Kolín, kde se obyvatelé mohou těšit na luxusní terminál, do kterého se budou investovat desítky milionů korun. Stavba by měla odstartovat již v průběhu tohoto měsíce.