Pronásleduje vás démon jménem Nespavost? Víme, jak s ním zatočit

Nespavost je velmi nebezpečná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Někdo neusne pouze občas, někoho ale nespavost trápí takovým způsobem, že mu to doslova ničí život. Dá se s tím vůbec nějak bojovat, když nejste fanouškem často velmi návykových prášků?

Každý z nás to určitě někdy zažil. Lehnete si unavení do postele, klidně si spočítate ovečky, ale prostě nemůže zabrat a usnout. Čím to vlastně je? Ono problémů může být skutečně spousta, ovšem většinou se jedná o problémy psychického rázu. Jsou ale i případy, kdy jde o fyzické onemocnění spojené například s přílišnou námahou.

Jaké jsou znaky?

Pokud bychom měli hledat znaky, které charakterizují nespavost, pak je to především přerušovaný spánek, předčasné probuzení a také spánek, který nepřináší osvěžení. Podobný problém samozřejmě velmi významným způsobem narušuje výkonnost člověka na následující den.

Většinou se to projevuje ve formě velké únavy a také špatné nálady. Dalšími příznaky také je nesoustředěnost, problémy s pamětí a též celkové zhoršení kvality života. Spánek totiž potřebuje každý živočich, jen se liší jeho potřebná denní doba.

Nespavostí trpí více než 40 % lidí. Statistiky rostou především s přibývajícím věkem. Nedostatek spánku je přitom doslova životně nebezpečný, protože může způsobovat probouzení a vyplavování stresového hormonu a také urychluje změny na cévách.

Jak nejlépe usnout?

Pokud u sebe objevíte problémy se spaním, pak je dobré vyhnout se určitým večerním rituálům. Určitě těsně před ulehnutím přestaňte pít kávu, čaj a cokoliv, co obsahuje kofein. Raději zvolte bylinkový čaj, nejlépe přípravený z bylinek, které uklidňují, což je například meduňka, třezalka nebo heřmánek.

Zajímavou alternativou je také teplé mléko s medem, což si možná pamatujete z dob raného mládí, jelikož je to recept, který velmi rádi používají rodiče, jejichž děti mají problémy s usnutím. Velmi dobrá je také teplá voda, díky které dojde k prohřátí a uvolnění celého těla a svalů. 

Velmi dobré je dát si před spaním koupel, ovšem ne ledajakou. Dobře se na nespavost aplikují koupelové soli či olejové esence, a to zejména s vůní levandule. Využít se dají i esenciální oleje, a to na mnoho způsobů. Například je stačí nakapat na kapesníček a položit si ho jen vedle sebe a nebo také inhalovat olej v aromalampě. 

Osvědčené tipy, jak předejít problémům s usínáním
Podceňovat by se neměla ani atmosféra v samotné ložnici. V harmonickém prostředí se totiž zaručeně usíná daleko lépe. Prádlo, ve kterém spíte, by mělo být pohodlné a volné. 

  • Neusnout během dne - odpočívejte, ale snažte se neusnout, večer se vám to negativním způsobem vrátí.
  • Před spaním jíst s mírou a nepřejídat se - není nic horšího, než usínat s plným žaludkem, tělo totiž následně nedokáže vypnout a je nuceno trávit.
  • Vynechte před spánkem veškeré sportovní aktivity - minálně hodinu před ulehnutím do postele byste měli vynechat veškeré aktivity, co se sportu týče. Tělo totiž potřebuje být úplně klidné, aby mohlo dojít ke kvalitnímu spánku.
  • Teplota v ložnici - i tohle je velmi důležitý fakt, jelikož mnozí mají teplotu stejnou v celém bytě. Zrovna v místnosti, kde se ukládáte ke spánku, by rtuť neměla překročit 21 stupňů, optimálně by to mělo být okolo 19.
  • Kouření před spaním také škodí - zkuste těsně před spánkem vynechat poslední cigaretu a hlavně, když se probudíte v noci, tak nekuřte, to je totiž to nejhorší, co můžete pro své tělo udělat.
  • Zkuste si vytvořit pravidelnost - ano, je to těžké, jelikož to znamená určitý stereotyp, ovšem pokud to lze realizovat, zkuste chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu.

Ve většině případů se s nespavostí dá něco dělat. Většina lidí ale podceňuje dobu těsně před spánkem a chová se tak, že si usínání samo ztěžuje. Pokud máte problémy se spaním, zkuste se vyvarovat hlavně těch základních a uvidíte, že se vše v lepší obrátí.  

Klíčová slova: