Oprava mostu v Berouně: Jak dlouho bude mimo provoz a co město čeká?

Most je v dost špatném stavu
 

Už za šest dní začne v Berouně dlouho plánovaná oprava mostu do čtvrti Zavadilka, kterou řeší Středočeský kraj. Jak se to dotkne obyvatel, kdy bude otevřen alespoň pro pěší a kdy se naopak zcela uzavře?

Už 19. dubna začne rekonstrukce, které se obyvatelé Berouna báli několik měsíců dopředu. Oprava mostu do čtvrti Zavadilka však nakonec nebude takovou pohromou, jakou se ještě nedávno zdála. V první fázi se totiž přes most bude jezdit kyvadlově, navíc zůstane otevřen pro pěší. Úplná uzavírka se plánuje na dobu mezi 3. červnem a 3. říjnem. Lidé budou chodit po náhradní lávce, řidiče čekají objízdné trasy. 

Radnice se snaží, aby alespoň v nějakém ohledu možné dopravní zátěži ulevila. "Město umožní řidičům ze Zavadilky a Jarova dočasné parkování u autobusového nádraží," potvrdila mluvčí Jitka Soukupová. Kdo bude chtít, dostane čipové karty, díky kterým se na záchytné parkoviště dostane. Parkování bude povoleno i přes noc. Lidé tak nebudou muset daný úsek celé čtyři měsíce objíždět přes Bítov a domů se dostanou pěšky po lávce pro pěší.

Radnice se snaží o kompenzace

Podle propočtů vedení města nebude třeba žádných obřích parkovacích kapacit. Zavadilka a Jarov totiž mají dohromady zhruba osm set obyvatel. "Většina z nich využívá hromadnou dopravu, zastávky budou umístěny před a za mostem." Takže maximáně čtyřicet míst pro auta by prý mělo v pohodě stačit. 

Most se měl opravovat už loni. Předešlé vedení kraje však nemělo vše dostatečně připravené, tak se pracovat vůbec nezačalo. Mimo jiné také proto, že se bouřili obyvatelé okolních obcí jako Tetín nebo Koněprusy. Nelíbila se jim doba, během které by tuto spojnici nemohli používat.

Pro všechny v Berouně i řidiče, kteří městem jen projíždějí, je dobrou zprávou fakt, že uzavírka bude trvat podstatně kratší dobu, než se původně zamýšlelo. Z uvažovaného roku se nakonec staly čtyři měsíce. "Je to super. Konečně někomu došlo, že bude lepší máknout a otevřít most dřív, než další měsíce lelkovat a stavbu tak i prodražit," usmíval se spokojeně Josef Stárek, který v Berouně bydlí a bez auta se obejde jen výjimečně. Podle něj sice budou nějaké dopravní komplikace, ale nic, co by se nedalo krátkodobě vydržet. 

V podstatě všichni se shodují také na tom, že rekonstrukce mostu přes železniční trať je potřeba jako sůl. Jeho životnost se tím prodlouží o dalších minimálně padesát let, zvládnou se dodělat i další bezpečnostní prvky. Středočeský kraj letos v Berouně plánoval také opravu Plzeňské ulice. Ta se však zřejmě odloží až na rok příští.