Mladá kopřiva: Zázračná bylina, kterou máte právě teď na zahradě

Kopřiva vytlačí ze zahrady všechny ostatní bylinky. Když ji necháte.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obtížný plevel, který vás popálí, nebo užitečná bylina, která vám zachrání zdraví? Kopřiva je obojím! Zejména mladé rostlinky této žahavé krásky, které právě teď najdete na zahradě, jsou extrémně zdravé a plné vitamínů. 

Žahavá bylinka může být dobrým sluhou, ale špatným pánem. Využijte ji pro své zdraví, ale nenechte se popálit (pokud to zrovna nepotřebujete).

Rod kopřiv obsahuje mnoho druhů. V České republice se vyskytují tři druhy rodu kopřiva. Kopřiva dvoudomá je hojná po celé ČR s výjimkou nejvyšších poloh Krkonoš, Jeseníků a Králického Sněžníku. Kopřiva žahavka je běžná v teplejších krajích a kopřiva lužní se vzácně vyskytuje jen na jižní Moravě.

Celá rostlina je porostlá žahavými, dlouhými a kratšími štětinatými chlupy. Vzácně se vyskytují i nežahaví jedinci, kopřiva pak má žahavé chlupy jen ojediněle na řapících a spodní straně listů. Pokud si na ni nechcete rovnou sáhnout a nechat se popálit, máte možnost řídit se jen vizuální stránkou. Zajímavostí je, že o kopřivu se popálíte i v Asii a v Americe! 

Dobrý sluha, ale špatný pán? To je kopřiva. Přestože jde o mimořádně zdravou bylinkou a může vám při řešení vašeho zdravotního stavu dost pomoci, dávejte pozor! Stačí chvíli nechat kopřivě místo na zahradě a ona vyžene všechny ostatní bylinky. Zároveň každodenní pití silného kopřivového čaje není doporučeno dětem.

Jak vás kopřiva popálí?

Při doteku středně tvrdého a v ráně se lámajícího ochlupení do vás vloží patrně zcela nepatrnou dávku dusíkaté jedovaté složky. Jed spouští histaminovou reakci. Kvůli ní nám naskáčou rudé pupeny, které svědí.

Tohoto efektu se někdy využívá k léčebnému pošlehávání za účelem lokálního překrvení a místně velmi výraznému zvýšení látkové výměny u revmatických a lokálních oběhových potíží většinou u starších lidí. Působí však i jako prevence proti těmto onemocněním!

Co je v kopřivě? Jsou bohaté na vitaminy C1, B2 a B6 a mnohé minerály. Důležitým prvkem je chlorofyl působící protizánětlivě. Za zmínku stojí kyselina mravenčí, octová a křemičitá, třísloviny a hormon štěstí serotonin.

Léčivé účinky kopřivy

Klidně by se vám mohl zdát seznam léčivých účinků této žahavky nekonečný a nebyli byste daleko od pravdy. Kopřiva čistí krev a to má samozřejmě pozitivní vliv na fungování všech orgánů v lidském těle. Z toho samého důvodu řeší i zánětlivé onemocnění. Uleví vám od dlouhodobých bolestí hlavy, pomůže s exémem, vyřeší i astma, dnu a je prevencí proti rakovině.

Postavte se jarní únavě s touto bylinkou a uvidíte, že získáte novou energii. Navíc se vám zlepší pleť a kvalita vlasů! Kopřivy jsou léčivé celé, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Věděli to už ve starověku, a proto si této bylinky vážili.

Jak na to?

Kopřivu můžete jíst různě. Můžete si ji přidat do salátu poté, co ji trochu spaříte, aby vás nepopálila. Můžete z ní udělat výborný špenát nebo ji nacpat do velikonoční nádivky. Nejlepší ale bude udělat si léčebnou jarní očistnou kúru pomocí čaje. 

Nejdříve natrhejte čerstvé jarní mladé rostlinky, které mají na jaře tu největší sílu. Zalijte vařící vodou v konvi, kterou můžete i zavřít. Na jeden šálek čaje by měly stačit dvě středně velké kopřivy. Nechte louhovat asi 10 minut, sceďte a pijte teplý nebo vlažný. Užívejte 3 šálky nálevu denně po dobu 3 týdnů. Brzy se dostaví pozitivní účinky.