Černá Růže trnem v oku: Komu se projekt nelíbí a jak reaguje radnice?

Takhle nějak by to mělo v Poděbradech vypadat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Budou snad mít Poděbrady brzy novou architektonickou bránu do centra města? Už to tak vypadá, alespoň podle připraveného návrhu dvojdomu, který by měl vyrůst naproti stávající restauraci Bílá Růže. Jak se na něco podobného tváří radnice a co s tím vlastně může dělat?

Architektonická brána by údajně měla mít podobu dvou velmi podobných budov. Jedna by měla černou a druhá bílou barvu. "Bylo by to stavení se třemi nadzemními podlažími a sedlovou střechou. Vstupní podlaží a suterén mají sloužit jako obchody, druhé a třetí patro pak jako kanceláře a mezonetový byt," informovaly poděbradské facebookové stránky. 

Město se distancuje

Vzhledem k tomu, že ke stavbě má dojít mimo památkovou zónu, tak město nemá šanci nic kolem jakkoliv ovlivnit. "Projekt je na soukromém pozemku, tudíž my se můžeme bavit pouze třeba o chodnících. To, co vznikne mimo, už není na nás. Žádná pravomoc nám zásah nepovoluje. Pokud splní podmínky státní zprávy, tak se stavbou nic neuděláme," potvrdil starosta města Ladislav Langr. 

Není to poprvé, kdy se v Poděbradech staví nebo bude stavět něco, s čím radnice nic neudělá. "Mimo památkovou zónu se například postavil hotel, u kterého byla barevně neodpovídající fasáda. Bohužel opět nebyla šance cokoliv ovlivnit. V tomto případě jsme mohli pouze nevěřícně kroutit hlavou," smutně podotkl starosta. 

Jak se k Černé Růži město staví?

V rámci projektu již město a jeho zastupitelé jednali. To je ale nejspíše maximum, co mohou s danou situací udělat. "Zrovna včera jsme se o tom bavili. Za sebe můžu říct, že když se prostor zastaví, tak to bude jen dobře. V principu je to bezesporu zajímavý projekt," dodal Langr, jenž evidentně s Černou Růží osobně problém nemá. 

Město chce hudební altán
O jeho novou verzi se usiluje již skutečně velkou dobu. Altán by měl nahradit zchátralou mobilní scénu, která stojí v centrálním lázeňském parku dnes. Termín startu se stále odkládá. Nyní to vypadá, že by měl začít růst až příští rok, vše ale bude záležet na tom, kdy se doladí detaily, jako je nejasnost s umístěním atd.

Projekt rozdělil obyvatelstvo

Jelikož se se vším seznamovalo hlavně prostřednictvím sociálních sítí, tak se samozřejmě názory začaly kupit velmi rychle. Obyvatelstvo se tak trochu rozdělilo do dvou táborů. Jeden je nadšený, druhý zase skeptický. 

Zda Černá Růže vyroste, či ne, ovšem není problém, se kterým by "obyčejní" lidé mohli něco udělat. Mohou pouze věřit, že výsledná budova bude pro město atraktivní a dodá mu ještě větší zajímavost. 

Inovovat se bude i v Kolíně

Momentálně se ale podoba Komenského parku stále řeší. Vedení města se rozhodlo udělit mu takovou tvář, jakou chtějí sami obyvatelé, a připravilo dotazníky. Ty se momentálně vyplňují a na základě nich se učiní další kroky.