Kolínský zámek dostane nový kabát: Bude milionová rekonstrukce stát za to?

 

Další projekt z kolínské radnice je v plném proudu. Jedná se o opravu fasády zámku, momentálně se pracuje na zadní stěně. Budou investované miliony vidět?

Během první etapy se bude opravovat západní stěna křídla. Ta by měla být hotová někdy na konci října. Druhá etapa se uskuteční v rámci východní a jižní stěny tohoto křídla, přičemž k této akci dojde někdy na startu následujícího roku.

Město se zdá v poslední době být tak trochu mistrem v získávání dotací. Projekt opravy fasád nebude výjimkou. "Na opravu fasády bude čerpána dotace z Ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, část bude financována také z městských peněz. Celkové předpokládané náklady na opravu fasády jsou 4 a půl milionu korun," uvedla mluvčí starosty města Iva Blümelová.

Historie zámku sahá až do roku 1437, kdy jej začal stavět husitský hejtman a kněz Bedřich ze Strážnice. Nazval ho Lapis refugii - Kámen útočiště. Dodnes se v Regionálním muzeu v Kolíně dochovala deska z původní brány.

Rekonstrukce probíhá a bude pokračovat

Kousek po kousku se snaží Kolín zámek co nejvíce vylepšit po estetické stránce. Je vypracována studie na rehabilitaci, rekonstrukci a dokonce dostavbu zámku. Dosud nejviditelnější zásah se stal v roce 2007, kdy se zbourala vysoká, betonová spilka bývalého pivovaru nebo také odstranění bývalých ječných půd. 

K tomu, aby se zámek zrekonstruoval úplně, ale stále chybí poměrně vysoká finační suma, konkrétně by se mělo jednat o několik desítek milionů. Město se ale nevzdává a i nadále bude o další dotace usilovat. To potvrdila i radnice. 

Kolín chce zušlechtit i Komenského park

Momentálně je vše ve fázi, kdy se především sbírají poznatky ze stran obyvatelstva. Právě podle jejich názoru chce následně město konat kroky, které by mělo z nevzhledného parku udělat městský skvost. K prvním krokům by ale mělo dojít nejdříve v následujícím roce. 

Klíčová slova: